"Cu orice preț vă vom îngriji părinții, orice se întâmplă, îngrijiți-ne copiii!"
Cu acest gând senatorul brașovean dr. Florin Orțan a inițiat un proiect în Parlamentul României
09 Aprilie 2020, 10:36
"Cu orice preț vă vom îngriji părinții, orice se întâmplă, îngrijiți-ne copiii!", cu acest gând senatorul brașovean dr. Florin Orțan a inițiat un proiect în Parlament pentru recunoașterea meritelor celor din rândul personalului medical care își pierd viața în lupta cu noul coronavirus. Inițiativa legislativă a trecut ieri de Senat, iar săptămâna viitoare va fi votată în Camera Deputaților.
De ce este nevoie de o astfel de lege? Dr. Florin Orțan precizează: "Sunt multe asistente medicale care își cresc singure copiii, sunt mulți medici întreținători de familie. Analizând experiența statelor care se confruntă cu aceleași probleme înaintea României, vedem că rata mortalității în rândul luptătorilor din linia I împotriva Covid 19 - cadrele medicale - este destul de mare. În acest caz, noi (personalul medical - n.r.) spunem: facem orice ca să vă îngrijim părinții, dar dacă se va întâmpla orice, acel orice de care tuturor ne este frică, vă rugăm să ne îngrijiți voi copiii. Cred că acesta este pactul social în această perioadă, în vreme de război (cu virusul SARS-CoV2 - n.r.)".
Dr. Florin Orțan consideră că această lege ar putea fi un pact social în vreme de război cu dușmanul nevăzut, precum coronavirusul. Despre cadrele medicale care se feresc să stea în linia I în această luptă împotriva virusului covid 19, dacă nu au un motiv bine întemeiat, medicul brașovean recunoaște că nu are o părere foarte bună.
"Poate cu excepții punctuale, precum cadre medicale în vârstă, aproape de pensionare, sau care au comorbidități, toți trebuie să plecăm de pe linia de datorie. Am o părere proastă (despre cei care fac un pas lateral în această perioadă - n.r.). Trebuie să rămânem, trebuie să ne cerem drepturile, să solicităm să fim bine organizați, să fim bine echipați, dar trebuie să ne facem datoria", a precizat senatorul.
Despre bonificația de 500 de euro promisă cadrelor medicale cu activitate intensă în perioada pandemiei, senatorul a declarat că este binevenită, însă ar aprecia mai mult măsuri de protecție a acestora pe termen lung din punct de vedere logistic.