Cum influențează schimbările meteo psihicul oamenilor
Schimbarea bruscă a temperaturilor atmosferice, așa cum se întâmplă în această perioadă și în România, provoacă anxietate și depresie în rândul populației, după cum spun psihologii.
Articol de Camelia Vlad, 30 Septembrie 2024, 19:42
De cele mai multe ori, aceste tulburări sunt cauzate chiar de felul în care acționează oamenii, care aleg să se izoleze în locuințe, a precizat psihologului clinician Claudia Nicoleta Vîja, într-o intervenție la emisiunea Sens Unic:
”Studiile arată că în clima temperat-continentală și la vreme mai răcoroasă, creierul este mai vigilent, mai alert, mai creativ decât la caniculă. Și în genul acesta de temperatură suntem mai productivi, deci influențează cumva și pozitiv. Însă vine la pachet și cu o serie de factori de risc, cum ar fi ne putem izola mai mult pentru că e mai frig și atunci nu mai socializăm la fel de mult, avem tendința să ne închidem în case sau, din comoditate ori din simplul gând că, domnule, e mai frig, nu mai ies eu acum afară, ceea ce e greșit”.
Pentru a ameliora starea de anxietate, psihologul Claudia Vîja recomandă socializarea în afara casei, respectarea orelor potrivite de somn, cu o durată de minim 7 ore pe noapte, și plimbările în natură:
”Jumătate de oră de mers în natură e extrem de benefic, chiar dacă e o vreme de ploaie mocănească. Tranziția mai ușor se face cu un mic checklist de lucruri pe care ni le dorim să le facem, cum ar fi la final de săptămână, chiar dacă nu mă mai duc pe malul mării, pot să mă întâlnesc cu doi-trei prieteni apropiați, să mergem la un restaurant împreună sau să ne plimbăm într-un parc. Somnul, iarăși, trecerea de la ora de vară la ora de iarnă acum este un moment de declick pentru că suntem rutina lucrurilor și ora de somn este extrem de importantă”.
Citește și: Bunuri pierdute în mijloacele de transport ale RATBv