Cumpătarea ar trebui să fie cuvântul de ordine în perioada sărbătorilor de iarnă
Excesele alimentare sau de băuturi alcoolice pot avea consecințe grave asupra sănătății, atrag atenția medicii.
Articol de Camelia Vlad, 20 Decembrie 2024, 16:44
Dacă totuși au nevoie de consultații medicale și de recomandare a unor tratamente, brașovenii se pot adresa centrelor de permanență. În județul Brașov vor fi 7 centre de permanență deschise în perioada următoare: 4 în municipiul Brașov și câte unul în localitățile Tărlungeni, Predeal și Hărman.
„Pentru toți pacienții care prezintă acutizări, care au făcut exces de alimente, care au făcut exces de băutură, de ce să nu spunem și acest lucru, pentru că într-adevăr, unii cu intoleranță, anumite băuturi, alcoolice și bineînțeles, a ,doua a a treia zi le este rău, cea mai bună adresabilitate ar fi să îndrumăm spre serviciile centrelor de permanență, unde există un medic de familie de gardă, un asistent medical și unde se pot acorda servicii de urgențe minore. Dacă este o urgență majoră, atunci echipa de gardă decizie dacă este de trimis mai departe sau se poate trata în continuare acasă”, a declarat președinta Patronatului Medicilor de Familie Brașov, dr. Ana Șestacova.
Pacienții cronici ar fi cei mai expuși riscului de a avea nevoie de îngriji medicale, adaugă medicul de familie Ana Șestacova: „Trebuie să atragem atenția pacienților cronici, în mod special, pentru că vor exista tot felul de acutizări, exact din cauza excesului alimentar. Mai ales cei care au ținut o perioadă îndelungată de post, da, probabil cu multă poftă vor gusta din toate cele. Sfatul nostru este să nu abuzăm, să mâncăm mai multe mese pe zi, să avem mai multe mese, dar cu cantități mici de alimente, să nu abuzăm de absolut nimic și să nu facem exces nici de băuturi, nici de alimente”.
Un alt factor care ar putea duce la acutizarea bolilor de care suferă mulți pacienți cronici este întreruperea tratamentului zilnic, precizează dr. Ana Șesacova: „Nu este foarte greșit, chiar dacă se dea un pahar de vin sau se mănâncă, poate mai mult, medicația trebuie luată, nicidecum întreruptă, pentru că exact acesta este un factor care poate duce la o acutizare destul de gravă, de ce nu chiar la o boală mai gravă. De exemplu, infarct miocardic sau tot felul de toxiinfecții. Deci să nu se întrerupă medicația. Acesta este sfatul pe care îl dăm de fiecare dată, la fiecare consultație a pacienților care vin de multe ori fără medicația luată la control”.
Citește și: Se schiază în condiții bune și foarte bune în partea superioară a Masivului Postăvarul