Datornicii la asociațiile de propietari se pot trezi cu ipotecă pe apartament
Braşovenii care au datorii către asociaţiile de proprietari se pot trezi cu ipotecă pe locuinţă.
04 Februarie 2020, 19:49
Braşovenii care au datorii către asociaţiile de proprietari se pot trezi cu ipotecă pe locuinţă.
Potrivit legii, proprietarii de apartamente care au datorii către asociații mai mari de 60 de zile de la data scadentă sau de 90 de zile de la data afișării se pot trezi cu ipotecă pe locuință. Aceasta nu este o obligație a președinților de asociații, ci un drept, prin care aceștia se asigură că locuințele nu vor fi vândute cu datorii care nu mai pot fi recuperate.
"La cererea președintelui asociației de proprietari se înscrie la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară ipoteca legală care reprezintă, în fapt, valoarea debitului restant", a precizat Claudia Urdea, șeful Serviciului pentru Relația cu Asociațiile de Proprietari.
Potrivit șefei Serviciului pentru Relația cu Asociațiile de Proprietari, la Brașov au existat deja mai multe cazuri în care președinții de asociații au solicitat înscrierea unor astfel de ipoteci. Acest lucru nu înseamnă, însă, că proprietarii își vor pierde imediat casele, deoarece ipoteca poate fi ridicată foarte simplu.
"Această ipotecă se ridică la cererea președintelui asociației de proprietari sau a proprietarului, făcându-se dovada faptului că debitele au fost stinse. Practic, se prezintă chitanța cu care proprietarul a achitat debitele", a adăugat Claudia Urdea.
Cât timp există o ipotecă, apartamentul nu poate fi vândut. Legea a oferit acest drept președinților de asociații de proprietari ca urmare a numeroaselor cazuri în care apartamentele au fost vândute cu datorii importante către asociațiile de proprietari. Noii proprietari nu aveau la cunoștință despre aceste datorii și refuzau să le achite iar asociațiile nu aveau posibilitatea recuperării banilor.