De ce racordarea la canalizare a 100 de case din Șchei se derulează atât de greu
Aproximativ 100 de case din Șchei sunt branșate, în această perioadă, la sistemul public de canalizare, astfel încât acestea să nu mai deverseze apele uzate în pârâul Graft.
22 Iunie 2020, 16:42
Aproximativ 100 de case din Șchei sunt branșate, în această perioadă, la sistemul public de canalizare, astfel încât acestea să nu mai deverseze apele uzate în pârâul Graft. O lucrare care a început în urmă cu două luni și care mai durează până se va încheia.
„Datorită acestor deversări avem situația de După Ziduri care ne creează o mare problemă de mediu. Pentru ca să curățăm am făcut o primă intervenție la canalul Graft, în zona de După Ziduri – Biblioteca Județeană - e o lucrare complexă pentru că sunt diferențe de nivel și sunt racorduri la fiecare unitate locativă”, a spus primarul municipiului Brașov, George Scripcaru.
Astăzi, cei de la Compania Apa, care realizează lucrările, au montat și prima stație de pompare în proiectul de branșare. Potrivit acestora, Șcheiul este canalizat, dar structura geometrică a cartierului nu permitea ca anumite zone să fie preluate de canalizare publică existentă, astfel că a fost făcută o canalizare paralelă.
“Canalizarea care iese din casă e foarte jos și eu nu pot să cobor cu noua conductă fiindcă nu mai am pantă pentru a intra în canalizarea menajeră de pe o stradă adiacentă și, ca atare, acolo unde nu am aceste condiții noi amplasăm o stație de pompare”, a spus Teodor Sava, directorul de exploatare al Companiei Apa.
Astfel de stații de pompare vor fi montate și la alte case, dar nu la toate cele cuprinse în acest proiect.
„Am făcut un proiect care prevede realizarea unei canalizări paralele, prin zonele foarte greu accesibile sau, în opinia unora, imposibil de realizat. Noi am inițiat această lucrare, ne-am strecurat cu greutate fiindcă ceea ce facem noi e o lucrare extraordinar de dificilă: trebuie să ne strecurăm printre zidurile caselor și caseta prin care trece pârâul Graft. Caseta nu știm pe unde este, nu a putut să ne spună nimeni nimic. Am verificat la arhive, peste tot și singura modalitate de a descoperi traseul Graftului a fost să facem săpături de sondaj”, a adăugat Teodor Sava.
Fiecare microstație de pompare va deservi un singur imobil și are un motor electric care va fi racordat la rețeaua de curent a proprietarilor. Consumul de curent nu va afecta semnificativ cheltuielile proprietarilor - va fi vorba de câțiva lei lunar, iar microstațiile sunt plătite de Compania Apa. Reamintim că în acest proiect au fost cuprinse, inițial, 94 de case. Pe parcurs au mai fost câteva descoperite a nu fi branșate la rețeaua publică, astfe că și acestea au intrat în proiect.