Decembrie ... cu excese! Cum gestionăm bucuria Crăciunului și stresul social
Bucurie, generozitate, grijă, incertitudine... stres! Sunt stările pe care le resimt tot mai mulți oameni în perioada sărbătorilor de iarnă, cu atât mai mult în vremurile de acum.
Articol de Adina Milea, 05 Decembrie 2024, 15:35
Impactul Crăciunului este unul semnificativ asupra creierului uman spun psihologii. Aspectele pozitive sunt generate de bucuria de a dărui sau a primi, apartenența la grup sau genereozitate. Însă, Crăciunul aduce și un impact negativ influențat fie de stresul financiar deoarece luna decembrie implică mai multe cheltuieli, fie de ideea de pierdere care accentuează depresia sezonieră după cum ne-a spus psihologul Roxana Simion: „Pe un fond de depresie sezonieră, în decursul unor evenimente prezente, poate pierderea unei persoane dragi, în perioada de sărbători se accentuează. De ce? Pentru că cumva începe psihicul nostru să să se întoarcă în trecutul nostru și asta accentuează, dacă vreți, acele persoane care sunt singure, care nu mai au familie. Tocmai de aceea ne aplecăm, poate, în această perioadă de sărbători, mai mult către aceste persoane. De ce? Să le arătăm că nu sunt singuri”.
Și stresul social îi macină pe tot mai mulți oameni, iar cauza o reprezintă ceea se întâmplă, acum, pe scena politică. Parte dintre ei simt că au pierdut controlul, iar numărul celor care merg la psiholog zilele acestea este tot mai mare susține psihologul, Roxana Simion. Evenimentele din ultima vreme îi determină să pună la îndoială spiritul de libertate, mai ales într-o perioadă în care ar trebui să predomine bucuria Crăciunului. Cum gestionăm o astfel de provocare?
„Stabilitate și echilibru. Acestea sunt cuvintele de care avem nevoie indiferent de ce se întâmplă. Psihicul colectiv de fiecare dată când se întâmplă ceva foarte brusc, e normal să reacționeze. Avem nevoie de rațiune, avem nevoie să ne domolim emoțiile. Este normal să reacționăm, dar să fim stabil din punct de vedere emoțional pentru deciziile pe care fiecare dintre noi și le ia, și individual, și colectiv”, a precizat psihologul Roxana Simion.
Cele mai predipuse la anxietate sau depresie, în această perioadă, sunt femeile trecute de prima tinerețe.
Citește și: La Brașov va circula din nou "Autobuzul lui Moș Crăciun"