Delegație UNHCR la Brașov
Aflată într-o vizită oficială în Brașov, o delegație a Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, condusă de reprezentantul în România al organizației, Pablo Zapata, a avut întrevederi cu reprezentanții autorităților locale - prefectul județului Brașov și cei doi viceprimari ai municipiului.
Articol de Camelia Vlad, 20 Ianuarie 2025, 15:19
Discuțiile au avut ca subiect principal continuarea bunei colaborări între instituțiile publice pentru sprijinul acordat refugiaților, în special din Ucraina.
„Domnul Pablo Zapata a afirmat dorința de a da acestor refugiați un mesaj clar că Înaltul Comisariat al ONU este aici în continuare pentru a-i ajuta și că în acest sens colaborează foarte bine cu autoritățile locale din Brașov. La rândul său, prefectul Mihai-Cătălin Văsii a afirmat că va recomanda continuarea activității Centrului de Promovare a Sănătății Brașov, operaționalizat de Societatea Națională de Cruce Roșie din România, în parteneriat cu Filiala de Cruce Roșie Brașov și Crucea Roșie Franceză, deoarece este o resursă foarte valoroasă, fiind un proiect dedicat atât cetățenilor ucraineni stabiliți temporar în Brașov, cât și persoanelor vulnerabile din comunitate”, a precizat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Brașov, Alexandru Ganea.
Cu această ocazie, reprezentantul ONU Pablo Zapata a mulțumit brașovenilor pentru primirea călduroasă a refugiaților încă de la debutul conflictului, în februarie 2022: „Ei au găsit la Brașov o a doua casă, o casă departe de «acasă», până se pot întoarce. În același timp, am identificat câteva domenii de cooperare continuă și de reînnoire a acestei cooperări în beneficiul refugiaților. Din perspectiva noastră, dorim să aflăm cum să sprijinim Primăria în eforturile de includere a refugiaților în viața socio-economică a Brașovului. Cred că am găsit câteva căi pentru a face acest lucru în viitor, iar acest lucru reflectă speranțele noastre că Brașovul va continua să fie unul dintre acele motoare în România din punct de vedere al solidarității și umanității”.
Reamintim că Brașovul a fost unul dintre primele orașe românești care au acordat sprijin susținut refugiaților ucraineni încă de la începutul războiului cu Rusia. După mai bine de un an de funcționare, centrul pentru refugiați înființat la CATTIA (care a intrat la scurt timp în rețeaua „Punct Albastru“ / Blue Dot a UNICEF) a devenit „KATYA HUB - Service Hub pentru ucraineni din Brașov“, context în care a primit și primele fonduri din partea organizației internaționale dedicate refugiaților.
Din septembrie 2023, Hub-ul a primit aproape 3 milioane lei pe proiecte prin care le sunt asigurate refugiaților ucraineni nevoile imediate, precum asistență juridică, medicală, socială, psihologică și servicii de protecție a copilului. În prezent, o medie de 80 de refugiați primesc zilnic servicii în cadrul Hub-ului KATYA.