Învierea Mântuitorului, cea mai importantă sărbătoare a creștinătății
Conform tradiției creștine, Iisus Hristos a înviat în a treia zi după răstignirea și moartea sa pe cruce în Vinerea Neagră.Învierea reprezintă victoria vieții asupra morții, a binelui asupra răului, garanția vieții veșnice pentru toți cei care cred în Mesia.

Articol de Răzvan Ţirea, 20 Aprilie 2025, 08:40
Învierea Mântuitorului este cea mai importantă sărbătoare a creștinătății. Învierea reprezintă victoria vieții asupra morții, a binelui asupra răului, garanția vieții veșnice pentru toți cei care cred în Mesia.
Conform tradiției creștine, Iisus Hristos a înviat în a treia zi după răstignirea și moartea sa pe cruce în Vinerea Neagră.
În noaptea de Înviere, credincioşii merg la biserică, să ia Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim, despre care se spune că ferește de necazuri, boli sau fenomene meteo extreme, scrie Radio România.
Data Paștilor variază în fiecare an, fiind calculată în funcție de prima duminică după prima lună plină care urmează echinocțiului de primăvară. Astfel, poate cădea între 22 martie și 25 aprilie în calendarul vestic (catolic/protestant) și între 4 aprilie și 8 mai în cel ortodox/răsăritean.
Anul acesta, Paștele este celebrat la aceeași dată de întreaga creștinătate.
Învierea este momentul care stă la temelia credinței creștine. Fără Înviere, cum spune Apostolul Pavel, „zadarnică ar fi credința voastră”.
În familiile din România, masa de Paşti este alcătuită în jurul preparatelor din carne de miel – ciorbă, friptură sau drob – simbol al Mântuitorului Iisus, care S-a sacrificat pentru a salva omenirea.
Masa de Paşti trebuie începută cu un ou, existând credinţa că astfel trupul va fi sănătos întreg anul.
Citeşte şi: Atenție la excesele alimentare, de Paște! Recomandările medicilor