Despre vaccin și istoria vaccinării
Vaccinarea și termenul de vaccin au fost introduse în medicină de medicul generalist englez Edward Jenner, în 1796, cu ocazia descoperirii primului vaccin, împotriva variolei.
27 Decembrie 2020, 12:42
Lumea își pune mari speranțe în lupta cu pandemia de COVID-19 în vaccinul cu care, de azi, România și alte state europene încep campania de imunizare. Astăzi avem un vaccin realizat în timp record, cu o nouă tehnologie.
Vaccinul, așa cum îl știm azi, drept un produs medicamentos ce provoacă răspunsul imunitar al organismului, apare în1796, când Edward Jenner, medic generalist englez, descoperea primul vaccin - cel împotriva variolei. De altfel, variola este și singura boală eradicată în prezent grație vaccinării. Însă, forme de imunizare a organismului la erau practicate încă din antichitate.
Însă, istoria imunizării este mult mai veche, după cum ne spune profesorul Facultății de Medicină, din cadrul Universității Transilvania Brașov, prof.dr.med. Liliana Rogozea.
Variolizarea avea ca rezultat o infecție mai puțin gravă. Metoda a fost apoi importată în Anatolia și a fost observată și de lady Mary Wortley Montague, soția ambasadorului britanic în Imperiul Otoman. Astfel, tehnica ajunge și în Europa. Mai târziu, și în Țările Române.
Totuși, imunizarea a rămas o metodă empirică până spre jumătatea secolului 19. Apoi, Louis Pasteur demonstrează că bolile infecțioase sunt produse de microorganisme, Robert Koch descoperă agenții antraxului și TBC-ului, iar spre sfârșitul aceluiași secol 19, Pasteur dovedește că poate fi asigurată protecția împotriva bolilor infecțioase prin injectarea unor microorganisme atenuate în corp. În următorul secol, vaccinurile se dezvoltă continuu. Dar, această istorie a fost însoțită și de opoziția din partea populației.