Discuţii tehnice despre proiectul viitorului spital de psihiatrie al judeţului Brașov
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Constantin Todorică Şerban, a prezidat miercuri, 14 august, la Sânpetru, o întrunire de lucru cu proiectanţii care realizează studiul de fezabilitate pentru construirea spitalului ce va integra întreaga activitate de îngrijire a pacienţilor cu probleme psihiatrice din judeţul Braşov.
Articol de Marian Stoica, 14 August 2024, 19:15
Pe lângă specialiştii firmei 2GMG CONSTRUCT SRL care lucrează la întocmirea documentaţiei SF, la întâlnire au participat Marian Arhire - primarul comunei Sânpetru, Adelina Văsioiu - director executiv în cadrul Consiliului Judeţean, Adrian Ibănescu - arhitectul-şef al judeţului Braşov, prof. dr. Petru-Iulian Ifteni - şef secţie clinică Psihiatrie, dr. Titus Szasz - director medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, şi Constantin Acrivopol - consilier, membru în echipa de implementare a proiectului.
Primul pas în demersul preşedintelui CJ Constantin Todorică Şerban de a asigura un sediu modern pentru pacienţii cu nevoi de îngrijire psihiatrică a fost implementat odată cu mutarea secţiilor clinice de psihiatrie acuţi, totalizând 84 de paturi, în clădirea de la Sânpetru care a aparţinut fostei unităţi medico-sociale de pneumoftiziologie, recent modernizată de administraţia judeţeană printr-un proiect cu fonduri europene.
Pasul doi va fi unul administrativ şi se va desfăşura în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Braşov, programată la finele acestei luni, când pe ordinea de zi va fi inclus un proiect de hotărâre privind actualizarea strategiei de dezvoltare a domeniului sanitar, document programatic care include necesitatea realizării unui spital de psihiatrie integrat, cu 512 paturi.
În paralel, este în implementare contractul de servicii privind elaborarea studiului de fezabilitate care va stabili coordonatele viitoarei structuri spitaliceşti, gândită astfel încât să integreze secţiile de psihiatrie existente acum în Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov şi destinate atât afecţiunilor acute, cât şi cronice, precum şi viitoare secţii de psihiatrie pediatrică şi de tratare a adicţiilor.
Vor exista saloane moderne, spaţii didactice, zone separate destinate personalului medical şi studenţilor, laboratoare de imagistică şi analize medicale, spaţii de terapie, recreere, socializare şi relaxare, curţi interioare înverzite, terase, lifturi şi facilităţi pentru pacienţii cu dizabilităţi, circuite separate destinate bolnavilor cu risc infecțios şi toate funcţiunile necesare îngrijirii semenilor noştri cu probleme din sfera psihiatrică.
Acest proiect va însemna, practic, o extindere spaţiilor actuale într-o configuraţie modernă, adaptată nevoilor pacienţilor, care va răspunde tuturor cerinţelor medicale, va asigura condiţiile de calitate şi de securitate la incendiu impuse de autorităţile avizatoare şi va respecta normele urbanistice date de amplasarea construcţiei în natură şi în proximitatea unei rezervaţii.
Viitorul spital de psihiatrie al judeţului Braşov va fi o construcţie eficientizată energetic, urmând să dispună de panouri solare şi fotovoltaice, de pompe de căldură şi de un sistem de gestiune tehnică şi control al clădirii (BMS – Building Management System), menit să optimizeze consumurile de utilităţi.
În prezent, specialiştii CJ Braşov caută surse de finanţare a proiectului prin intermediul fondurilor extrabugetare şi în acest sens vor solicita Ministerului Sănătăţii un aviz de oportunitate pentru încadrarea lui între obiectivele ce vor primi finanţare prin Programul Naţional de Sănătate.
„Proiectul nostru nu este doar despre ziduri și echipamente. Este despre oameni. Despre pacienții care merită cele mai bune condiții de îngrijire, despre familiile care au nevoie de sprijin și despre angajamentul nostru de a le oferi un loc unde să se simtă în siguranță. Ne dorim un spital care să inspire încredere și liniște, care să fie un refugiu pentru cei aflați în suferință. Cu fiecare etapă, cu fiecare decizie luată, suntem ghidați de dorința de a aduce o schimbare reală în viețile oamenilor. Acesta este angajamentul nostru: să construim nu doar un spital, ci o șansă la o viață mai bună. Este un proiect complex, dar ne angajăm să-l realizăm cu atenție și profesionalism”, a susţinut preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Constantin Todorică Şerban.