Drama "Adolescence" și impactul online-ului asupra tinerilor
„Adolescence”, miniserialul britanic lansat luna aceasta pe Netflix, este văzut ca un semnal de alarmă cu privire la pericolele la care sunt expuși adolescenții în mediul online.

Articol de Mihaela Chirac, 26 Martie 2025, 15:45
Filmul pledează pentru reducerea timpului petrecut de adolescenți în fața ecranelor și încurajarea interacțiunilor umane reale.
Despre vulnerabilitatea tinerilor în mediul online a vorbit, astăzi, la Vocea Brașovului, Elena Stroe, psiholog:
"Sunt atât de vulnerabil cât i-am făcut noi să fie prin interacțiuni, prin media, prin comunitate, prin educația pe care le-am oferit-o. Nu toți copiii, și ar fi păcat să extrapolăm, să generalizăm, că toți copiii sunt vulnerabilizați de expunerea aceasta la ce înseamnă digital. Însă da, unii dintre ei sunt, pentru că au alte lipsuri, interacțiunea cu părinții, iubirea din partea lor, atenția, un mediu în care să mă simt în siguranță să mă pot exprima".
Un alt punct tensionat, subtil explorat în serial, este ideea că adolescenții trebuie lăsați „liberi”. Care este rolul școlii ne-a explicat purtătorul de cuvânt la IȘJ Brașov, Valentin Bucur:
"Este clar că școala e foarte importantă, că educatorul este esențial pentru că dacă el intervine exact în momentele în care consideră sau constată că bagajul cu care vine copilul din familie nu este, nu pot să spun greșit, dar nu este adecvat, poate să intervină ușor, astfel încât să-l corecteze. Suficient cât să poată să-l facă să înțeleagă pe acel copil că o parte din ceea ce face nu se raportează la niște reguli. Și că acele reguli trebuie să existe. Iar regula numărul unu pe care ar trebui să o înțeleagă și părintele și copilul este că da, am voie să fac orice doresc să fac, atâta timp cât nu-l deranjez pe cel de lângă mine".
Social media dă dependență. 50% dintre adolescenții cu vârste între 13 și 17 ani sunt online aproape tot timpul, potrivit unui sondaj recent.
Cei mai mulți stau pe YouTube, TikTok, Instagram și Snapchat.
Expert în social media, Cristian China Birta:
"Într-adevăr, social media creează dependență. Dar eu vin și vă întreb, e mai rea dependența asta de social media decât alcoolismul din generația părinților lor? Fiecare generație are dependență de ceva. Eu sincer vă spun cum aplic eu. Fiica mea, aia mică, la 13 ani ascultă K-pop. Știți ce înseamnă K-pop? Korean pop music. O petardă de muzică. O sinistroșenie pentru mine ca rocker. Cine ascultă noile albume de K-pop împreună cu fiică-sa? Rockerul care vă vorbește. De ce? Pentru că n-am vrut să pierd canalul de comunicare cu fiica mea".