Dreptul la educație și identitatea națională
Elevii au învățat care le sunt drepturile și ce obligații au legate de fiecare dintre acetea drepturi, dar și lucruri importante despre identitatea națională
Articol de Sorin Ţîrcă, 03 Iunie 2024, 16:18
Un proiect care se întinde pe o durată mai mare de timp și-a dat mâna cu un eveniment special la început de iunie. La Școala Gimnazială numărul 14 Sfântul Bartolomeu din Brașov se derulează de mai multă vreme un proiect prin care elevii învață care le sunt drepturile și obligațiile.
Directoarea Ionela Daniela Măciucă s-a gândit să le ofere elevilor șansa să gândească o oră de curs în care să îmbine aceste cunoștințe cu noțiuni despre identitatea națională.
„Ne-am gândit astăzi să facem o zi mai specială. De foarte mulți ani, toți, cadre didactice și părinți, știm că la învățământul primar, mai ales, se desfășoară acea predare integrată, cu integrarea disciplinelor de învățământ, în așa fel încât ele să rezoneze unele cu celelalte. Aceasta s-a încercat și la gimnaziu, astăzi, în școala 14, o integrare a disciplinelor din această zi în așa fel încât să obținem o zi tematică. Ziua tematică a fost dreptul la educație, oglindit în identitatea națională”, a precizat directoarea școlii, Ionela Daniela Măciucă.
Profesoara de limba română i-a încurajat pe elevi să se gândească la elemente de identitate națională pe care să le integreze în proiectul mai vechi.
„Am pornit de la o lecție simplă de la disciplina limba și literatura română, identitatea națională, și elevii au fost invitați să aducă de acasă obiecte și să realizăm o mică expoziție tematică care să ilustreze identitatea lor națională. Este foarte important ca, în context european, să păstrăm identitatea noastră națională, să cultivăm sentimentul de mândrie națională și să știm că este o valoare despre care trebuie să vorbim și pe care să să o transmită generați lor viitoare”, a punctat directorul adjunct al școlii, profesoara Katalin Băltin.
Elevii au învățat care le sunt drepturile și ce obligații au legate de fiecare dintre acetea drepturi, dar și lucruri importante despre identitatea națională.
Școala Gimnazială numărul 14 derulează numeroase programe cu fonduri europene. Astfel, prin PNRR, unitatea de învățământ a reușit să acceseze fonduri de 900.000 de lei.