Duminică seară, haideți "În căutarea Castelului Dracula"
Contele Dracula, într-un castel cu atmosferă gotică, undeva în România. Asta pentru că, în fapt, Castelul celui mai renumit conte vampir din toată lumea nu este Branul.
12 Octombrie 2020, 15:06
Contele Dracula, într-un castel cu atmosferă gotică, undeva în România. Asta pentru că, în fapt, Castelul celui mai renumit conte vampir din toată lumea nu este Branul.
Care este și unde, veți afla duminică, în 18 octombrie, la Centrul Cultural Reduta Brașov, în încheierea evenimentului Dracula Film Festival. Atunci va fi proiectat, în premieră mondială, documentarul „În căutarea Castelului Dracula”, o coproducție româno – moldavă – americană. Un documentar, în care un brașovean a lucrat împreună cu o echipă din Moldova, alături de stră-strănepotul lui Bram Stoker, Dacre Stoker:
„În anul 2012 un cercetător olandez a descoperit în Statele Unite, în Philadelphia, într-o bibliotecă, noi documente din care s-a inspirat Bram Stoker în a scrie cartea. A găsit o latitudine și o longitudine a locației castelului fictiv a lui Dracula. Când a pus pe hartă numerele găsite a dat deșertul Arabia Saudită. A schimbat, însă, coordonatele (deoarece Bram Stoker a codat acele date) și a dat exact Munții Călimani, România”, a spus regizorul și producătorul, Corneliu Țepeluș.
Ulterior, Corneliu Țepeluș a fost contactat de Dacre Stoker pentru a porni în descoperirea acestui castel fictiv, în Munții Călimani. Munți care acoperă 4 județe. Iar castelul e posibil să nu fie chiar în totalitate fictiv. Cel puțin dacă este să privim situația descoperită în județul Suceava.
“Noi am apucat să cercetam zona, să vorbim cu oamenii de acolo despre legendele locale și am aflat că există o legendă ca ar fi fost un castel în vârful Călimaniului, cu un conte. Ce este interesant este că Bram Stoker, chiar dacă nu a fost niciodată în Călimani sau în România sau în Transilvania, a descris perfect zona. A descris minele de sulf, flacăra albastră (pentru că în zona aia sunt mine de sulf și sunt anumite gaze care ies din pământ și dacă le aprinzi au flacăra albastră), tot felul de caverne mici, peșteri, apele minerale. A descris până și căpițele de fân”, a adăugat Corneliu Țepeluș.
Bram Stoker ar fi citit despre aceste lucruri în alte scrieri ale vremii și le-a valorificat în romanul său, după cum a precizat regizorul.
Toate aceste lucruri, dar și altele le veți vedea la proiecție.
Naratorul și cel care s-a ocupat de scenariu este chiar Dacre Stoker. Intenția realizatorilor este ca acest film să fie unul de promovare a regiunilor noastre în lume, peste tot unde Dacre Stoker are conferințe pe tema Dracula. În plus, realizatorii îl doresc să intre și pe Netflix sau canalele de documentare istorice. Însă asta, anul viitor.