Educație politică pe înțelesul elevilor care vor vota pentru prima dată
Concepte de educație politică și media, prezentate pe înțelesul lor, gratuit, în seminarii fără note în catalog, iar prima întâlnire va fi sâmbătă, de la ora 14.30, la Banca de Cultură Apollonia.
Articol de Adina Chirvasă, 20 Martie 2024, 17:58
Este propunerea pe care o face Asociația District Hub tuturor liceenilor de clasa a XI-a și a XII-a interesați, care urmează să voteze în acest an pentru prima dată. Atelierul va fi moderat de vicepreședintele Asociației, profesorul Adrian Sandu, de la Colegiul Național „Andrei Șaguna”, care mai derulează și „Seminarul Ku filosofie”, și „Seminarul de antropologie”.
"Vom aborda teme care țin de stat și funcțiile lui, de mecanisme democratice, care vor viza reculul democrației, derapajele democratice, conținuturi care se vor axa pe manipulare și, bineînțeles, pe mecanismul electoral, cu o simulare matematică în privința votului. Ce fac dacă nu mă duc la vot? Cine câștigă? Ce se întâmplă dacă îmi anulez votul? La fel, cine poate să câștige pornind de la mecanismele prevăzute în lege", ne-a declarat Adrian Sandu.
Cursurile vor fi susținute alături de fosta „șagunistă” Oana Manițiu, în prezent studentă la Filosofie, în București, care ne-a spus și de ce crede că este necesar un astfel de proiect.
"Ne-am gândit la necesitate imediată, cumva, a culturii politice, în contextul în care ne aflăm într-un an electoral. Însă, nu numai în contextul acesta imediat este nevoie de cultură politică. Ea trebuie să existe întotdeauna, pentru că, până la urmă, în momentul în care suntem cetățeni ai unui stat, este foarte important să înțelegem mecanismele prin care se exercită puterea, să înțelegem ce presupune să fim cetățeni, să înțelegem ce ce înseamnă să facem o alegere pentru viitorul nostru, viitorul celor din jurul nostru, să știm cum să ne informăm, cum să facem față manipulării existente. O astfel de activitate este cu atât mai necesară cu cât noi nu avem asemenea conținuturi specifice în curricula școlară", a precizat Oana Manițiu.
Fiecare dintre cele patru sesiuni are un număr maxim de 30 de participanți. Pentru primul seminar, locurile sunt ocupate. Înscrierile pentru următoarele trei întâlniri vor fi anunțate pe paginile de socializare ale Asociației District Hub.