Evitați să cumpărați carne de porc din locuri neautorizate, în prag de sărbători
Carnea din portbagaj implică un risc! Este avertismentul șefului Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor Brașov, dr. Dorin Enache, în prag de sărbători.
27 Noiembrie 2019, 15:46
Carnea din portbagaj implică un risc! Este avertismentul șefului Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor Brașov, dr. Dorin Enache, în prag de sărbători.
Pentru că în acest an au fost alerte de pestă porcină africană, activitatea în târguri și oboare pentru comercializarea animalelor este interzisă, până la noi ordine.
Astfel, cetățenii sunt sfătuiți să cumpere alimente, în special carne, doar din locurile autorizate, precum măcelăriile, unde există un control al mărfurilor din punct de vedere sanitar veterinar. Dacă apelează la vechile practici, respectiv cumpărarea din portbagaj sau din alte zone neautorizate, brașovenii trebuie să știe că o fac pe propria răspundere. Indicat ar fi să se facă examenul de trichineloză.
De altfel, în baza ordinului de prefect privind constituirea Comandamentului Județean pentru Asigurarea Stării de Sănătate a Populației în perioada sărbătorilor de iarnă, echipe mixte formate din inspectori sanitar-veterinari și reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, alături de comisarii responsabili cu Protecția Consumatorului, vor organiza acțiuni de control în unitățile agro-alimentare din întreg județul Brașov, în perioada 2 decembrie-1 ianuarie.
Obiectivul general al activității comandamentului este prevenirea apariţiei unor situaţii cu implicaţii sociale imprevizibile, asigurarea stării de sănătate și protecția cetățeanului în relațiile comerciale, precum și prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, când în mod tradiţional crește consumul de alimente atât de origine animală, cât şi de origine non-animală.