Excesele alimentare, pericolul din perioada sărbătorilor
Sfaturi care să ne ajute să ne bucurăm de preparatele tradiționale fără să îi producem organismului un prejudiciu.
Articol de Radio România Brașov, 25 Decembrie 2024, 10:30
Când vorbim despre sărbătorile de iarnă, ne referim la o mulțime de produse culinare, care mai de care mai delicioase.
În acest context, putem fi predispuși la excese alimentare, care ne pot afecta starea de sănătate.
Specialiștii vin în ajutorul nostru cu câteva sfaturi care să ne ajute să ne bucurăm de preparatele tradiționale fără să îi producem organismului un prejudiciu.
Pacienții cronici trebuie să fie atenți în mod special, a explicat la emisiunea Pulsul Zilei, cu Florin Pop, medicul Ana Șestacova, președinta Patronatului Medicilor de Familie din județul Brașov:
“Trebuie să atragem atenția pacienților cronici, în mod special, pentru că vor exista tot felul de acutizări, exact din cauza excesului alimentar, abuz de grăsimi, de alimente grase, mai ales cei care au ținut o perioadă îndelungată de post, da, acuma probabil cu multă poftă vor gusta din toate cele și sfatul nostru este să nu abuzăm, să mâncăm mai multe mese pe zi, să nu facem exces nici de băuturi, nici de alimente”.
Tratamentul nu trebuie întrerupt nici în situația în care consumați băuturi alcoolice.
“Chiar dacă se bea un pahar de vin sau se mănâncă, poate, mai mult, medicația trebuie luată, nicidecum nu întreruptă, pentru că exact acesta este un factor care poate duce la o acutizare destul de gravă. De ce nu chiar la o boală mai gravă, de exemplu: infarct miocardic sau tot felul de toxiinfecții”, a adăugat medicul Ana Șestacova.
Medicii recomandă ca alimentele precum salata de boeuf, sarmalele, friptura de porc, toba, cârnaţii sau ouăle umplute să fie consumate în cantități reduse.
Supele şi ciorbele de zarzavat dau senzația de sațietate și ne pot ajuta să evităm abuzul alimentar.