Grădinița din zona nouă a cartierului Tractorul a fost deschisă
Zi încărcată de emoții pentru 65 de copilași din cartierul Tractorul, dar mai ales pentru părinții lor și cadrele didactice.
Articol de Adina Chirvasă, 15 Aprilie 2024, 13:05
După luni bune în care a stat cu lacătul pe ușă, grădinița din strada Ion Popasu – prima construită în cartier după 1989 - a fost deschisă oficial. Sunt trei grupe care funcționează în prezent, dar unitatea de învățământ preșcolar are 5 grupe.
Directorul grădiniței, Mona Muller, ne-a declarat:
„Pentru noi, astăzi este o zi deosebită. A fost plină de emoție încă de la începutul dimineții, când copilașii au pășit pentru prima dată pragul unității noastre. Niciun început nu este de neuitat și lucrul de făcut la timpul potrivit este un vis împlinit. Acesta a fost și visul nostru, astăzi, să ne deschidem porțile pentru cei 65 de preșcolari care ne-au pășit pragul”.
Noua unitate este o structură a Grădiniței nr. 35, soluția fiind găsită de către Inspectoratul Școlar pentru a putea fi deschisă mult mai repede decât dacă ar fi avut personalitate juridică. Este, în același timp, o unitate care preia din presiunea locurilor insuficiente în grădinițe din cartier.
Inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Brașov, profesor Ovidiu Tripșa:
„Este o extindere a Grădiniței 35, așa cum se numește în metodologia de funcționare a ARACIS. A primit, până acum, toate avizele și autorizațiile de funcționare. Încercăm să satisfacem toate cererile. Există și grupe aglomerate sau supraaglomerate. Cifra de școlarizare la grupele de grădiniță este undeva la 22 de copii pe grupă. Și în cartierul Tractorul, cel puțin la Grădinițele 33, 34, 35 ajungem până la 30 de copii”.
Lucrările la grădiniță au fost terminate în urmă cu un an, dar procedurile birocratice au durat mai mult timp.
Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban:
"Este un proiect pe care l-am demarat în 2021, odată cu semnarea contractului și care, iată, își deschide larg porțile pentru cei mici. Din momentul în care ne-am apucat de șantier până când am predat-o Inspectoratul a durat doi ani, ceea ce este o durată rezonabilă. Din toamna anului trecut, când a fost predată, au mai fost documentele și acreditările de obținut, dar clădirea și șantierul au fost închise în termenul prevăzut în contract".
Dincolo de proceduri, cei mai ușurați se simt părinții din cartier care au prins loc aici.
Proiectul grădiniței, cu tot cu dotările necesare, a însemnat o investiție de 5,8 milioane lei, bani atrași din fonduri europene.