Grădinițe estivale pentru copiii din grupuri vulnerabile
Peste 1.500 de preșcolari din 16 județe, printre care și Brașov, vor frecvența în vacanța de vară grădinițele estivale și programele de educație remedială, organizate de Salvați Copiii România.
Articol de Camelia Vlad, 09 Iulie 2024, 16:55
Școala mobilă a organizației va ajunge la copiii cu acces redus sau inexistent la educație, care trăiesc în zone izolate sau în comunități profund afectate de sărăcie.
Mai multe ne spune managerul de programe educaționale Salvați Copiii România, Liliana Bibac-Moșneguțu:
"Este al 27-lea an în care derulăm programul grădiniței estivale, despre care noi am crezut, atunci când am început, că va fi o măsură remedială care va veni în sprijinul unor generații de copii, dar se pare că nevoia este în continuare și se perpetuează, pentru că mai mulți factori împiedică accesul copiilor la grădiniță. Vorbim în primul rând de numărul insuficient de grădinițe, adică aproximativ 5000 de grădinițe care oferă doar un program de 4 ore, ceea ce se pare că nu este suficient pentru oamenii care se duc la serviciu și nu au unde să-și lase copiii".
În grădinițele estivale, micii cursanți dobândesc cunoștințe necesare pentru atunci când vor merge la școală, mai spune reprezentantul Salvați Copiii România:
"Noi întâlnim copii care la 5-6 ani abia acum, cu noi, învață culorile, învață formulele de politețe. Sunt lucruri pe care mulți le considerăm esențiale, dar pe care copiii din comunități vulnerabile nu le-au învățat. Și atunci asta se întâmplă la grădinița estivală. Învățăm timp de 40 de zile, după o curriculă special elaborată de Salvați Copiii, să deprindem calitățile de elevi, astfel încât atunci când o să mergem la școală să putem să avem cât de cât cunoștințe și abilități precum ceilalți colegi".
Peste 50% din familiile beneficiare ale programelor Salvați Copiii România au un venit de sub 400 lei/membru de familie.
CITEȘTE ȘI: Organizația Salvați Copiii în sprijinul unităților medicale