Invitație în lumea nutriției sănătoase, în Piața Sfântul Ioan
Școala pe roți este în Piața Sfântul Ioan și aici sunt invitați să intre, gratuit, copiii începând de la 5 până la 14 ani.
19 August 2020, 11:04
Poftă de ceva dulce? O pară ajută. Chiar mai mult decât ați crede, mai ales că este un dulce sănătos. Este unul dintre secretele dezvăluite de cei de la Academia Kinderland – o școală mobilă de vară despre nutriție pentru copii, care a oprit, pentru prima dată, și la Brașov.
Vorbim despre un proiect inițiat de Asociația pentru Responsabilitate Socială Plan B, în parteneriat cu un supermarket, în urmă cu trei ani, în București, care din acest an a plecat, cu o caravană, și în țară. Cei din Academie învață pe copii – și indirect pe părinți – de ce e important să mănânce sănătos, dar mai ales cum să mănânce sănătos, cum e nevoie să combine alimentele, ce înseamnă o farfurie ideală.
„Din ce am văzut noi în acești 3 ani, nici părinții nu dețin aceste informații și de multe ori observăm că pe farfuria unui copil nu există legume adăugate, părintele mulțumindu-se să spună <al meu nu mănâncă legume. Nu îi plac castraveții, nu îi plac ardeii>. Noi credem că - dacă le explicăm cumva de ce sunt buni ardeii sau de ce este bun cosnumul de broccoli sau de roșii sau dacă le gătim într-un mod atractiv sau le așezăm pe farfurie într-un mod atractiv - aceste legume ar putea deveni prietene cu copiii, iar, în felul acesta, riscul de obezitate infantilă ar putea scădea foarte mult”, a spus Raluca Costache, reprezentantul Asociației.
Școala pe roți este în Piața Sfântul Ioan și aici sunt invitați să intre, gratuit, copiii începând de la 5 până la 14 ani. În grupuri mici, cu mască de protecție și programări în prealabil, dat fiind contextul generat de pandemia de coronavirus. Aici, cei mici vor vedea piramida alimentelor sănătoase, dar și mâncăruri nesănătoase, realizate din diverse materiale, ba chiar se pot transforma și în Detectivii Zahărului.
„Cu ajutorul unor detectoare ei află, cu surprindere, că acest ingredient (care în cantități mari ingerat, le afectează creierul, greutatea ș.a.m.d.) se găsește în alimente precum muștar, ketchup pate. Nu de puține ori copiii ne spun că vor fi mai atenți în momentul în care într-o zi consumă pate pe felia de pâine, să mănânce mai puține dulciuri, astfel încât cantitatea de zahăr pe care ei o consumă într-o zi să nu fie foarte mare. Un copil nu trebuie să consume mai mult de 4 lingurițe de zahăr într-o zi”, a adăugat Raluca Costache.
Cel mai recent studiu european cu privire la obezitatea infantilă arată că în România, 7% dintre copii nu iau niciodată micul dejun, unul din 4 copii de 8 ani are probleme de greutate şi unul din 10 suferă de obezitate. Caravana Akademia Kinderland rămâne în Brașov până în 27 august.