Jocurile Tradiționale se reîntorc la Bibliotecă!
Timp de două zile la filiala 5 a Bibliotecii Judeţene George Bariţiu jocurile tradiţionale au putut fi desoperite atât de bunici, cât şi de nepoţi!
19 Decembrie 2019, 11:52
Festivalul Jocurilor Tradiţionale a continuat şi în 2019 cu Ediţia a V-a.
În toamnă câteva sute de copii din Făgăraş, Feldioara şi oraşul Victoria s-au jucat așa cum o făceau bunicii și străbunicii lor pe vremuri. Copiii din judeţ au descoperit jocurile tradiționale aflate în patrimoniul imaterial transilvănean, în special cel aparţinând Ţării Bârsei.
Jocul este modalitatea copiilor de a comunica, de a experimenta şi învăţa. Unele dintre jocuri au ajuns însă, să fie practicate tot mai rar sau chiar abandonate de către tinerii de azi.
În trecut în Braşovul medieval şi în Transilvania, breslele meşteşugăreşti şi autorităţile publice încurajau şi premiau tinerii care se distingeau la anumite jocuri şi concursuri.
Acum, jocurile tradiţionale s-au reîntors la biblioteca judeţeană. Mai întâi, în 17 decembrie, bunicii, cititori ai Filialei 5 împreună cu bibliotecarii si-au reamintit de jocurile traditionale din locurile natale.
De asemenea s-au căutat informaţii despre jocuri tradiţionale în colecţia de etnografie a Bibliotecii şi s-au recondiţionat cu materiale moderne exemplarele de carte deteriorate.
În 18 decembrie a fost rândul elevilor de la Liceul Silvic Nicolae Rucăreanu să descopere jocurile străvechi. Copiii au "împuşcat cocoşul" şi au jucat jocul tradiţional cu popice. În cadrul unui atelier, elevii au fost învăţaţi să recondiţioneze şi să redea viaţă cărţilor vechi pe care le au părinţii şi bunicii lor.
"Braşovul, capitala jocurilor tradiţionale" este un proiect cultural implementat de Biblioteca Judeţeană "George Bariţiu" din Braşov, finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014.