La Brașov lipsesc vaccinuri din schema națională de imunizare
O mămică din Brașov ne-a povestit că al ei băiețel nu a primit vaccinul hexavalent, de la 2 luni, din simplu motiv că nu există în cabinetul medicului.
09 Iulie 2020, 15:31
Lipsesc o serie de vaccinuri, care se fac gratuit, în cadrul Programului Național de Imunizare. O mămică din Brașov ne-a povestit că al ei băiețel nu a primit vaccinul hexavalent, de la 2 luni, din simplu motiv că nu există în cabinetul medicului:
“Medicul de familie ne-a spus că nu are că nu l-au trimis cei de la DSP și, dacă mă grăbesc, să mi-l cumpăr eu și ea mi-l face. Eu nu am bani să mi-l cumpăr pentru că am doi copii de întreținut nu mi se pare normal să dau eu banii dacă este gratuit”.
Lipsa vaccinurilor este reclamată și de medicii de familie.
“Problema există cu toate că chiar în perioada stării de urgență am fost îndemnați și îndrumați de către forumurile de conducere să vaccinăm. În județul Brașov, la ora actuală este o lipsă de vaccinări și suntem nevoiți cumva să amânăm copilașii care erau deja cumva programați la medicii de familie pentru vaccinare”, a spus președinte Patronatul Medicilor de Familie Brașov, dr. Ana Șestacova.
Medicul spune că li s-a promis că spre sfârșitul lunii ar putea primi noi doze:
“Nu avem nimic concret. Vă dați seama în ce situație suntem puși si noi pentru că mămicile sună și vor să își vaccineze copilașii, iar noi trebuie să răspundem că nu avem vaccin. Pe de altă parte pacienții ne afirmă faptul că de ce la unii medici există, iar la unii nu. Pentru că la unii medici nu s-au prezentat pacienții la timp și probabil că le-au mai rămas 2-3 vaccinuri în frigiderul de depozitare”.
Specialiștii atrag atenția că este important ca aceste vaccinuri să fie făcute.
“A fost o sistare practic a programului de adresabilitate către medicii de familie în perioada de urgență după care s-a relaxat acest program și a început să fie o programare a pacienților, inclusiv a copiilor pentru vaccinări către medicii de familie. Cred că trebuie insistat. Este un proces important care nu ar trebui să se întrerupă. Se poate amâna săptămâni dar nu întrerupe”, a spus directorul medical al Spitalul de Boli Infecțioase, dr. Andreea Moldovan.
Problema este cunoscută și la Ministerul Sănătății, iar ministrul de resort, Nelu Tătaru, susține că situația s-a deblocat odată cu încheierea starii de urgență.