La Festivalul „Vin la munte” sunt prezente peste 1000 de etichete
Târgul poate fi vizitat duminică între orele 12.00 și 18.00, contracost.
Articol de Adina Chirvasă, 08 Iunie 2024, 23:17
Vinurile albe, fresh, proaspete sunt cele preferate de majoritatea clienților. O spune Ion Vlădoi, de la crama chiar a familiei sale din Dobrogea, prezent sâmbătă și duminică la Festivalul „Vin la munte”, de la Brașov:
”Ce am simțit noi la târguri de genul acesta, consumatorul român, preponderent, iubește genul ăsta de vinuri fresh, proaspete. De altfel, aceasta este și tendința în lumea vinului în ultimii ani. Vinurile albe și roze sunt preferate proaspete în primii 2 ani de viață, iar vinurile roșii cumva mai vechi de 2 - 3 ani, poate chiar 4 - 5 ani”.
În schimb, Marin Lupu, un alt proprietar de cramă, se mândrește cu vinurile naturale, obținute dintr-o podgorie mica, dar valorificată la maximum:
”Suntem o cramă mică, de familie. Mică înseamnă o plantație de două hectare în care am inclus vreo 10 soiuri. Soiurile de suflet sunt tămâioasă românească, pe care o vinificăm în dulce, făcută în modul pur tradițional, adică fără chimie, fără laborator, fără nimic adăugat, deci totul vine numai din strugure”.
Alexandru Năstase, reprezentant al unei alte crame prezente la eveniment, are mult mai multe soiuri, dar el spune că vinul cel mai bun este cel care îți place:
”În principiu, via noastră, în mare parte, are tămâioasă românească seacă, demiseacă, zero, un demi-dulce, un cupaj făcut cu chardonnay, avem o fetească neagră foarte bună, un merlot și un rose de merlot. Nouă ne place vinul. Este o experiență senzorială deosebit de intimă”.
Festivalul ”Vin la munte”, care se desfășoară și duminică, într-un hotel din aproipierea gării Brașov, prezintă în acest an peste 1000 de etichete. Organizatorul evenimentului, Daniel Bichir, ne-a spus:
”Sunt exclusiv vinuri HORECA, la fel ca la fiecare ediție, dar diferența este că diversitatea este extrem de mare, un număr record, aș spune eu, pentru un festival de vinuri. Găsim de la spumante cam din toate zonele lumii, până la vinuri roșii care se beau la temperatură joase, dar și vinuri albe sau vinuri roze ori spumante. Avem din Macedonia, o cramă care a venit în România pentru prima dată. Avem multă lume bună, avem masterclass-uri”.
Târgul poate fi vizitat duminică între orele 12.00 și 18.00, contracost.