Laptele școlarilor, donat spitalelor din Brașov
Peste 27.000 de produse lactate din programul "Laptele și cornul" au fost donate spitalelor din Brașov și Direcției de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului
18 August 2020, 12:47
Peste 27.000 de produse lactate din programul "Laptele și cornul", care ar fi trebuit să ajungă, în ultimele luni, în școlile din județul Brașov, au fost donate spitalelor din Brașov, precum și Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC). Cei patru furnizori, cu care Consiliului Județean Brașov a avut contracte în anul școlar 2019-2020, au rămas cu mult lapte pe stoc din cauza suspendării cursurilor, odată cu declararea stării de urgență, în luna martie.
Astfel că au fost de acord cu propunerea administrației județene de a-l dona, deși Guvernul României a aprobat, prin ordonanță de urgență, în luna iulie, redistribuirea stocurilor de lapte din acest program, pentru ca firmele să-și recupereze cheltuielile.
Vicepreședintele CJ Brașov, Imelda Toaso, a explicat pentru Radio România Brașov FM de ce s-a luat această decizie la Brașov: "Problema la nivelul județului Brașov a fost că, la momentul apariției acestei ordonanțe, contractele noastre subsecvente erau deja expirate. Din acest motiv nu s-a putut realiza redistribuirea în cadrul programului, dar am ajuns la o înțelegere cu furnizorul de produse lactate, să doneze cantitățile aflate pe stoc. Ca urmare, s-au donat 27.000 de produse lactate, aflate în termen, către Spitalul Județean, Maternitate, Spitalul de Copii și DGASPC Brașov",
Pentru următorul an școlar urmează încheierea de noi contracte pentru asigurarea continuității programului "Laptele și cornul". La nivelul județului Brașov sunt în jur de 56.000 de elevi și preșcolari care ar trebui să primească lapte, corn și fructe prin acest program guvernamental.
"Pentru următorul an școlar urmează să transmitem invitațiile către furnizori pentru reofertare. Dar, ținând cont de contextul actual și de condițiile în care urmează să înceapă noul an școlar, am luat în calcul 75% din numărul de elevi raportat de Inspectoratul Școlar Județean Brașov, respectiv 56.000 de copii care sunt înscriși în acest moment și sunt beneficiari ai acestui program. Dacă toți copiii vor fi prezenți în școli începând cu 14 septembrie, așa cum ne-am dori și ar fi firesc, cantitățile se pot suplimenta, dar nu dorim să ajungem în aceeași situație cu care ne-am confruntat în ultimele luni, de a avea stocuri la furnizori", a adăugat Imelda Toaso.
"Laptele şi cornul" a fost iniţiat ca program naţional în 2002, iar în anul şcolar 2009-2010 a început şi derularea programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli.