România a depășit, în premieră, pragul de 14 milioane de sosiri în unități de cazare turistice
Conform Institutului Național de Statistică privind turismul românesc în 2024, pentru prima dată, a fost depășit pragul de 14 milioane de sosiri în unități de cazare autorizate din România.
Articol de Bianca Suceava Bucă, 05 Februarie 2025, 19:47
Astfel, în 2024 s-a înregistrat o creștere de 4,5% față de 2023 și de 7,7% față de 2019.
În schimb, turiștii români au fost mai atenți cu bugetul alocat vacanței, preferând hoteluri mai bine poziționate în piață, cu facilități și servicii multiple în defavoarea duratei sejurului care în unele cazuri a scăzut, ajungând în medie la 4,4 nopți pentru litoral, 3,1 pentru munte - balneo și 3 nopți pentru Delta Dunării.
Din perspectiva unuia dintre cei mai cunoscuți touroperatori din țară, plata cu vouchere de vacanță a reprezentat aproape 30% din ponderea rezervărilor.
Pentru zona de litoral, 35% dintre turiști au preferat unități clasificate de 3 stele și 60% pe cele de 4 și 5 stele, iar pentru zona de munte-balneo proporția a fost constantă, în jur de 45%, atât pentru unitățile de 3 stele, cât și pentru cele de 4 și 5 stele.
În lunile de vară din 2024, creșterea pentru Delta Dunării a fost de aproape 17%, în comparație cu aceeași perioadă din 2023. Numărul de înnoptări a crescut cu aproape 19%.
Printre tendințele observate de agențiile de turism s-a remarcat rezervarea vacanței din timp, cu reduceri care au ajuns chiar și la 45% din valoarea standard a pachetului.
“Turismul românesc se află în plin proces de consolidare. Deși e clar că mai sunt multe de făcut, de la OMD-ul național, până la bugete solide, multianuale pentru promovare externă, politici puternice pentru păstrarea turiștilor români în țară și atragerea turiștilor străini, avem elemente pozitive în ultimul an. S-au înregistrat 23 de Organizații de Managent al Destinației și am văzut pentru prima dată în ianuarie 2025 o participare înfrățită a OMD-urilor Timișoara, Sibiu, Oradea la târgul de la Viena, unde statul român nu a reușit să fie prezent. Cu fiecare nou kilometru de autostradă, un suflu diferit se simte în infrastructura României, zonele turistice devin mai accesibile. O companie aviatică românească își propune să unească Capitala cu Bucovina, Maramureș, Crișana prin zboruri zilnice. Noi hoteluri se construiesc, se modernizează și se afiliază lanțurilor internaționale, aducând încredere, prestigiu și turiști prin marketing modern. Evenimente culturale și sportive majore cresc peste noapte destinații precum Clujul sau Craiova”, a declarat Adrian Voican, președinte al unuia dintre cei mai importanți touroperatori pe piața locală de turism, specializat pentru România.
Conform Institutului Național de Statistică, în 2024 numărul turiștilor străini care au vizitat România a fost în creștere față de 2023 cu 10,6%.
Citește și: Nicolae Ciucă și-a anunțat demisia