Locuitori ai Brașovului, dar fără acte
O comunitate de peste 500 de romi care este stabilită de multe generații la Brașov nu are nici acum acte de proprietate pe terenurile și casele unde locuiesc.
Articol de Sorin Ţîrcă, 31 Martie 2024, 20:54
Oamenii recunosc că, în momentul în care au fost construite, casele nu aveau autorizație de construcție, însă aceasta a fost în perioada celui de Al Doilea Război Mondial.
Reprezentantul comunității, Bodijan Dezso, ne-a spus:
”Din anii 1943, de când lucrau strămoșii noștri la domnul Schmit, mandatarul care făcea cărămidă țigănească și țigle. Suntem o așezare istorică, nu cum se insinuează că am ocupat abuziv. Nu dorim decât să ni se facă dreptate. Vă depunem un dosar cu toate ridicările topografice, cât și recesământul persoanelor din comunitate, pentru care s-a făcut și o bază de date în format electronic și s-a depus atât la Primărie, cât și la Prefectură și Poliție, inclusiv la Direcția de Evidență a Populației Brașov”.
Oamenii spun că plătesc chirii destul de mari pentru casele în care locuiesc, deși acestea au fost ridicate de străbunicii lor. În plus, cei mai mulți au cărți de identitate provizorii pentru că nu au acte pentru case.
În acest caz, primarul Allen Coliban a prezentat situația actuală:
”Comunitatea de pe Carierei și din zona Căramidăriei se încadrează în prevederile actualei legi cu privire la așezările informale. Legea prevede, pe de o parte, o analiză. Asta ne cere, ca pași, studiul privind așezarea informală pe care l-am finalizat”.
Edilul șef spune că acum este în lucru tema de proiectare pentru Planul Urbanistic Zonal și se caută soluții pentru cărțile de identitate.
Consilierul local Adrian Codreanu a mai amintit că în comunitate există foarte mulți copii, motiv pentru care este nevoie și de un loc de joacă pentru aceștia.