Lucrările de închidere a celulelor 1 și 2, de la depozitul ecologic din Brașov, aproape de finalizare. Ministrul Mediului dă Brașovul ca exemplu de bună practică
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a dat, azi, ca exemplu de bună practică Brașovul, după ce a vizitat, împreună cu autoritățile locale și județene, Depozitul Ecologic de Deşeuri, la care se lucrează pentru închiderea celulelor 1 și 2.
06 Iulie 2020, 16:01
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a dat, azi, ca exemplu de bună practică Brașovul, după ce a vizitat, împreună cu autoritățile locale și județene, Depozitul Ecologic de Deşeuri, la care se lucrează pentru închiderea celulelor 1 și 2. Aici funcționează și un sistem de captare şi transport al gazului de depozit din Celulele 1 și 2 – cel mai modern din țară, dar și o instalaţie de ardere a gazului de deşeu. Toate acestea pentru a prelua mirosurile neplăcute.
“Celula 1 și 2 au aproximativ 6 hectare, cu 51 de puțuri de colectare. Ele au rolul să capteze gazul de depozit, care se dezvoltă din degradarea deșurilor în mod anaerob, sunt colectate perimetral de colectoare, separatoare de condens, și în final gazul ajunge în faclă unde ardem gazul conform normativelor românești – mai drastice decât cele europene. Adică, normativele românești spun să ardem la 1100 de grade. Normativele europene spun să ardem între 850 și 1000 de grade”, a spus directorul de departament, Lucian Pavel.
Practic, toți compușii, precum gazul metan, dioxidul de carbon și alții sunt arși și se asigură emisiile conform normativelor europene, spun specialiștii. Lucrarea a cooptat și echipe internaționale. Staţia de ardere este cea mai mare din România, din punct de vedere al capacităţii de ardere și întreg sistemul este de referință europeană, dau asigurări cei de la rampă.
“Dincolo poate de sutele de sesizări care au fost făcute de cetăţenii Braşovului în ultimii ani, astăzi avem un exemplu de bună practică pentru cum ar trebui să fie închis un depozit ecologic de deşeuri. Sper ca acest exemplu de bună practică să fie preluat în toată ţara şi să avem depozite ecologice cu adevărat şi nu gropi de gunoi”, a precizat ministrul Mediului, Costel Alexe.
Autoritătile locale vor vedea dacă vor lua în considerare și partea de valorificare a gazului.
Lucrările de închidere a celor 2 celule au început în primăvara lui 2019 și au ajuns, acum, la 97%, grad de finalizare. Lucrările au fost întârziate și din cauza pandemiei. Recent, a fost așternut ultimul strat de pământ peste foliile speciale. Vorbim despre un pământ vegetal, care săptămâna trecută a fost înierbat şi pe care se vor planta şi puieţi de mici dimensiuni. Astfel, cele două celule se vor transforma, în scurt timp, într-un deal verde.
Investiția pentru punerea în siguranță a celor două celule se ridică la 14 milioane de lei și este realizată integral din fondurile FIN-ECO Brașov, cea care gestionează groapa de gunoi din Brașov. În prezent, depozitarea gunoiului se face în celula 3.