Lucrările la noul Spital de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase din Brașov ar putea începe anul viitor
Lucrările la noul Spital de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase din Brașov ar putea începe anul viitor, a anunțat astăzi primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, într-o conferință de presă susținută alături de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Articol de Camelia Vlad, 25 Octombrie 2024, 15:35
Licitația pentru proiectare și execuție se apropie de final, iar finanțarea ar urma să fie asigurată din împrumutul pe care l-a contractat Guvernul cu Banca Europeană pentru Investiții, pentru construirea mai multor spitale în țară, a precizat oficialul de la Sănătate: „România va construi spitale în continuare, nu numai din PNRR ci și din împrumutul de la Banca Europeană de Investiții. Un împrumut de 2,5 miliarde de euro pentru mai multe spitale din România la care nu a fost posibilă încheierea contractelor din PNRR și există toate motivele ca acest proiect să continue din această finanțare, Guvernul precizând într-o hotărâre ca această posibilitate de finanțare din surse multiple ale spitalelor. Asta deblochează și alte proiecte, pentru că nu poți dintr-o singură sursă să finanțezi toate spitalele care se construiesc în momentul de față în România, așa că și Brașov va fi unul dintre beneficiari”.
Primarul George Scripcaru a amintit că proiectul noului spital din Brașov a fost blocat din cauza unor probleme identificate la indicatorii tehnico-economici, printre care situația terenului pe care urmează să fie construită clădirea, care în documentele prezentate de vechea administrație locală figura ca teren agricol: „Ne-am propus amândoi, deopotrivă, să deblocăm acest proiect și să găsim soluțiile. Cred că o să reușim să ajudecăm licitația în următoarea lună. După aceea o să semnăm contractul de finanțare. Spre sfârșitul anului ar fi foarte bine, dacă nu cel mai târziu la începutul anului viitor. Am lămurit și aspectul legat de amplasament, de teren, cu celălalt spital”.
Valoarea estimată a investiției este de aproape 440 de milioane de lei. Spitalul de pneumoftiziologie și infecțioase urmează să fie dezvoltat în zona Bartolomeu (CATTIA), în vecinătatea centurii ocolitoare a municipiului și a străzii Institutului. Va avea 279 de paturi, din care 242 în regim spitalizare continuă, 15 la terapie intensivă și 22 pentru structura de spitalizare de zi.
Vă reamintim că, inițial, construirea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie era inclusă în lista proiectelor finanțate prin PNRR. După ce Ministerul Sănătății a identificat o serie de neconcordanțe care ar fi făcut imposibilă finalizarea construirii spitalului până în 2026, o condiţie impusă prin Ghidul de finanţare al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, proiectul a fost scos de pe această listă.
Citește și: Reprezentanții asociației Comitetelor Olimpice Europene vin la Brașov