Mare atenție brașoveni! Nu mergeți cu copilul la spital de la primele simptome de răceală
Mare atenție brașoveni! Nu mergeți cu copilul la Spital de la primele simptome de răceală.
03 Februarie 2020, 17:35
Suntem în plină epidemie de gripă, iar infecțiile respiratorii virale și bacteriene nu sunt nici ele puține, atrage atenţia personalul medical al Spitalului de copii Braşov. De aceea, se recomandă protejarea micuților de expunerea inutilă la boli prin prezentarea la urgențe atunci când nu este cazul.
Medicul pediatru Oana Falup Pecurariu, din cadrul Spitalului de Copii, precizează: "media pe gardă în ultimele zile a fost de peste 120-130 de prezentări, deci un număr extraordinar de mare de pacienți care se prezintă în serviciul de urgență al Spitalului Clinic de Copii Brașov, pe tot parcursul celor 24 de ore. Cam un sfert, până la o treime dintre acești pacienți au fost confirmați fie cu gripa A, fie cu gripa B"
Dr. Falup Pecurariu atrage atenția că la Urgențe ar trebui să ajungă doar copiii care au cu adevărat o urgență medicală, iar pentru alte probleme de sănătate să se adreseze medicului de familie. Medicul pediatru a prezentat câteva simptome la nivelul tractului respirator care ar trebui, totuși, să-i îngrijoreze pe părinți și care să-i determine să se prezinte cu micuții la urgențe:"febră înaltă, persistentă, asta însemnând febră măsurată corect, care depășește 39-39.5 grade Celsius, modificarea culorii tegumentelor, în sensul apariției - noi o numim cianoză, dar culoarea este albastră,tulburări de respirație, un ritm respirator foarte alert, modificări de puls, sete de aer. Acestea ar fi câteva lucruri care ar atrage atenția și care ne-ar sugera necesitatea venirii la camerele de urgență ale spitalelor."
Cu această ocazie, dr. Falup Pecurariu atrege atenția și asupra beneficiilor pe care le are vaccinarea antigripală, mai ales la categoriile vulnerabile, precum copiii, vârstnicii și cei cu imunitate scăzută.
Pe lângă vaccinare, ca măsuri de prevenție împotriva bolilor gripale dr. Oana Falup Pecurariu recomandă o mai mare atenție asupra măsurilor de igienă personală, precum spălatul pe mâini, unde sunt aruncate batistele de unică folosință după folosire și păstrarea distanței față de persoanele care au simptome de răceală și gripă.