Masa perfectă pentru o zi de schi reușită
Energia este cheia pe pârtie, iar pentru a menține această stare, schiorii trebuie să fie atenți la meniurile pe care le aleg în zilele cu mișcare.
Articol de Sorin Ţîrcă, 19 Ianuarie 2025, 18:47
Ne-a dat mai multe ponturi nutriționistul dietetician autorizat, Felicia Constantin:
”Înainte de o excursie montană sau practicare a unui sport de iarnă, precum schiul, te recomandă servirea unui mic dejun bogat în carbohidrați. Înainte de masă, cu minim 30 de minute, să bea încet un pahar cu apă simplă sau cu lămâie. Recomand o gustare la pachet, care să conțină carbohidrați, proteine, grăsimi, deci un sandvici, un baton cu cereale, un iaurt. Se pot consuma și câteva fructe uscate, care ajută mult atunci când facem efort. Nu se recomandă o cantitate mare de proteine, pentru că acestea nu se digeră bine în timpul efortului fizic”.
După primele ture pe pârtie este nevoie de hidratare, așa că un termos cu ceai din plante este binevenit.
Însă prânzul trebuie să fie ceva mai consistent.
”La felul întâi avem ciorba sau supa, care sunt tradiționale în România, iat la felul doi, carne slabă la grătar, legume, grăsimi sănătoase, precum uleiul de măsline. Nu ceva ce se digeră greu. Și recomand și un fruct de sezon la final”, ne-am spus Felicia Constantin.
Citește și: 1 din 10 elevi a consumat cel puțin o dată în viață un anumit tip de drog ilicit