Măsurile de pandemie afectează şi colindul cetelor de feciori din județul Brașov
Unul dintre cele mai frumoase obiceiuri de Crăciun, colindul cetelor de feciori, este umbrit, anul acesta, de măsurile restrictive impuse de pandemia de coronavirus.
24 Decembrie 2020, 11:09
Unul dintre cele mai frumoase obiceiuri de Crăciun, colindul cetelor de feciori, este umbrit, anul acesta, de măsurile restrictive impuse de pandemia de coronavirus.
Tinerii din satele braşovene încearcă, totuşi, să ducă tradiţia mai departe.
În localitatea braşoveană Mercheaşa, de pildă, feciorii şi fetele merg la colindat, însă nu intre în case, aşa cum făceau odinioară, ci păstrează o distanţă de siguranţă. Cât despre tradiţionalele baluri de Sărbători, nici nu poate fi vorba.
„Noi tinerii din Mercheaşa am hotărât, în ciuda acestei pandemii, ca şi în acest an să păstrăm obiceiurile de Sărbători, prin colindat şi purtarea portului popular. Dar vom renunţa la jocurile şi balurile pe care le organizam la Căminul Cultural din satul nostru, care se desfăşurau cu foarte mulţi tineri care veneau din toată zona Rupea”, a spus Horia Pelei.
Anii trecuţi, colindul feciorilor din satul Mercheaşa avea un specific aparte de care tinerii îşi amintesc cu drag şi cu nostalgia celui care, constrâns de împrejurări, este nevoit să renunţe:
„Prima dată mergem acasă la domnul părinte. Apoi, la domn` primar, iar apoi începem să colindăm casele unde sunt fete care au, deja, 14 ani. Fetele îi aşteaptă pe băieţi la uşă. În timp ce aceştia intră în casă colindând, fiecare fată îi fură căciula băiatului pe care îl place, pentru a-i pune vrâstă. Vrâsta este un accesoriu făcut din iederă, iar pentru acest cadou, băieţii trebuie să le bată fetelor câte un brad în poartă, în noaptea de Revelion”, a spus Maria Pelei.
Colindul cetei de feciori din satul Mercheaşa se termina, de regulă, târziu în noapte. Osteniţi, dar cu desagii plini, tinerii îşi programau, mai apoi, balurile de sărbători. Anul acesta, însă, aceste jocuri la care se aduna, cu drag, toată suflarea satului, sunt anulate. În plus, dincolo de pandemie şi de măsurile restrictive generate de aceasta, tinerii mercheşeni se mai tem de faptul că obiceiurile şi tradiţiile lor vor pieri. Tinerii de la sate sunt tot mai puţini. Cei mai mulţi au plecat la oraş sau peste hotare, în căutarea unui trai mai bun. Şi costumul popular, purtat cu mare drag odinioară, este îmbrăcat tot mai rar:
„De îmbrăcat româneşte, nu ne îmbrăcăm, la bal. Înainte se îmbrăcau, dar eu nu am mai prins acest obicei şi îmi pare foarte rău, sincer, pentru că, într-un fel, realizez că se pierd obiceiurile şi tradiţiile, încet dar sigur, din păcate”, a adăugat Maria Pelei.
Obiceiurile străvechi sunt atrăgătoare şi pentru turiştii care vin în număr tot mai mare, la Mercheaşa pentru a-l admira pe „Bătrânul Carpaţilor”, stejarul care veghează de mai bine de nouă secoloe localitatea braşoveană.