Mesajul unor tineri artiști brașoveni pentru cei din linia I în vremea pandemiei
"Putem să fim pozitivi în gândire, putem să ne bucurăm de muzică, putem să ne bucurăm de noi!"
05 Mai 2020, 07:42
"Putem să fim pozitivi în gândire, putem să ne bucurăm de muzică, putem să ne bucurăm de noi!"
"We Are The World", piesa compusă de Lionel Richie împreună cu Michael Jackson și care a generat peste 60 de milioane de dolari pentru cauze umanitare, datorită mesajului profund transmis, a inspirat un grup de tineri talentați din Brașov. Ei au preluat acum tema melodiei lansate cu 35 de ani în urmă și și-au pus amprenta artistică personală - vocală sau instrumentală, pentru a transmite lumii, la rândul lor, propriul mesaj de solidaritate, cu cei din linia I, cadrele medicale, în acest război biologic pentru stoparea răspândirii noului virus, cu cei care stau acasă pentru a se proteja și, mai ales, cu cei loviți de soartă, care își duc propria luptă cu viața din cauza dușmanului nevăzut numit Covid-19.
Sunt peste 20 de tineri artiști, cu vârste între 15 și 24 de ani, unii cu activități departe de casă, în țară sau peste hotare, care au lucrat individual pentru a concretiza un proiect artistic comun. Au vise, planuri și speranțe de îndeplinit, fiecare pe drumul său nu neapărat spre un domeniu al artei, dar pe care îi unește aceeași pasiune: muzica.
De la ce au pornit și la ce s-a ajuns, ne-a dezvăluit Andreea Sicoe, membră a grupului: "Totul a început cu câteva luni în urmă, când câțiva din grupul nostru au participat la un concert organizat la Facultatea de Muzică din Brașov. Atunci intenționam să concretizăm proiectul muzical după regulile știute, adică să ne întâlnim, să repetăm, să înregistrăm împreună piesa. Începutul perioadei de carantină ne-a făcut făcut să ne schimbăm doar modul de abordare, nicidecum să renunțăm la idee, astfel că am făcut totul online. A fost mult de muncă, a fost nevoie de perseverență din partea fiecăruia dintre noi să lucrăm individual, fiecare din locul în care se află în izolare, apoi să facem montajul piesei. Acum ne bucurăm că ne-am armonizat și ne-a ieșit totul bine. S-a dovedit, totuși, că muzica poate doborî orice barieră, fie ea spațială sau de restricționare a liberei circulații. Mesajul nostru către ceilalți? Nimeni nu este singur în nici un moment al vieții! Trebuie să gândim pozitiv, ne putem bucura de muzică, ne putem bucura de noi!".
Pentru că perioada de stare de urgență se va încheia la un moment dat, tinerii noștri, pentru care sunetul nu are vârstă, abia așteaptă să se reîntâlnească, fizic, pentru a relua proiectul, mai ales pentru a-și dovedi că ceea ce au reușit online nu a fost doar o întâmplare. Dorința de a-i ajuta pe cei din jur după puterile și talentul lor le-a dat curaj să continue.
Teodora Enache, alt membru al trupei fără nume, care are deja multe premii la concursurile muzicale din țară și străinătate, a adăugat: "Pentru mine, acest proiect artistic înseamnă dedicare, pasiune, tot ce am cultivat de-a lungul timpului, muzical vorbind. Eu cânt de la vârsta de 4 ani și de atunci mi-am investit majoritatea timpului în educația artistică. De obicei cânt solo, iar acum mă bucur că am avut ocazia să am o interpretare alături de alți 20 de tineri cu aceeași pasiune. Acesta este modul nostru de exprimare, pentru a le arăta oamenilor să putem fi uniți indiferent de greutățile pe care le traversăm. Suntem alături de oamenii bolnavi, cărora vrem să le transmitem optimismul nostru, să știe că suntem cu gândul la ei".
Inițiatorul proiectului este Irina Muntean, care a lucrat alături de Mircea Damian și la partea de sunet și montaj.
Încheiem acest articol cu câteva dintre versurile pline de profunzime ale piesei "We Are The World֨": "We are the world / We are the children / We are the ones who make a brighter day, so let's start giving / There's a choice we're making / We're saving our own lives".
Varianta tinerilor brașoveni poate fi ascultată aici: https://youtu.be/9lwM4dG9ccw