Migranții din Brașov au învățat engleză de la americani
Programul "English Speaking Club" își propune să-i ajute pe migranții din România să vorbească mai bine engleza.
Articol de Sorin Ţîrcă, 07 Iunie 2024, 13:48
Americanii care predau la universități din România au venit în număr foarte mare la Centrul pentru Integrarea Migranților Brașov, pentru ultima ediție a proiectului „Tinerii ca Ambasadori ai Culturii”.
Andreea Alexandru, voluntar la Centrul pentru Integrarea Migranților Brașov, ne-a declarat:
„Proiectul, în general, se bazează pe conexiuni între mai multe naționalități. De obicei suntem o treime dintre noi români, o treime dintre noi ucrainieni și o treime din alte țări precum Haiti, India, China. A fost ultima ediție a proiectului English Speaking Club și ne-am întâlnit cu foarte mulți americani care predau la universități din România”.
English Speaking Club își propune să-i ajute pe migranții din România să vorbească mai bine engleza și să reușească, astfel, să se integreze mai rapid, înainte chiar să învețe limba română. Profesoara americană Alyssa Heath:
„Obiectivul English Speaking Club este să creeze o comunitate unde cei care vor să învețe limba să poată veni împreună din medii diferite: ucraineni, români, indieni, chinezi și să vorbească engleză și să facă aceasta într-un loc unde fac activități practice și șansa de a vorbi în engleză, de a se întlni unii cu alții și de a petrece timp unii cu alții. Și avem un feed-back foarte bun”
Centrul de la Brașov a organizat mai multe astfel de întâlniri cu români, ucraineni și alți migranți, însă a fost prima oară când vorbitori nativi de angleză au fost prezenți în număr atât de mare. Voluntar al Centrului pentru Integrarea Migranților este și ucraineanca Lina Mihel:
„Întâlnirea a fost fantastică, am avut 30 de vorbitori nativi pentru că au venit 30 de americani. Le-am prezentat centrul nostru și apoi au avut oportunitatea să-i cunoască pe participanții la proiectul pentru tineri. Au fost câteva interviuri scurte, le-au adresat câteva întrebări anume și a fost o foarte bună șansă pentru tineri să exerseze”
Pentru beneficiari a fost o experiență importantă atât pentru integrarea în comunitate, cât și pentru îmbunătățirea cunoștințelor de engleză. Între benefeciari a fost și un haitian, Karl Barthold:
„Am o impresie foarte bună despre întâlnirea asta care permite prezența migranților, în general tineri migranți și comunității de profesori din America, care au venit să ne ajute și s-a interacționat bine în engleză. Mă bucur foarte mult pentru oportunitatea asta pe care am avut-o să putem să interacționăm nu doar cu alți migranți, dar și cu americani, care sunt persoane native vorbitoare de limba engleză”.
Proiectul are o durată de 6 luni și se va încheia în luna august a acestui an.