Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Brașov, în discuții cu managerii de spitale suport covid 19
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Brașov, în discuții cu managerii de spitale suport covid 19
07 Aprilie 2020, 18:40
Prezent în acest moment la Brașov pentru a discuta cu autorităţile locale şi directorii de spitale din sistemul de stat şi privat despre situația sanitară în contextul pandemiei, având în vedere că la Brașov sunt peste 150 de persoane infectate cu virusul Covid 19, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că judeţul Braşov nu este în situaţia Sucevei, "unde au existat nereguli între partea medicală, populaţie şi administraţia locală".
În cadrul videoconferinței de câteva minute susținută în sala 120 a Consiliului Județean Brașov, alături de prefectul județului Cătălin Văsii, președintele CJ Adrian Veștea și primarul George Scripcaru, oficialul din Sănătate a precizat: "La Suceava au fost o serie de nereguli între partea medicală, populaţie şi administraţia locală. Când am spus partea medicală, m-am referit la management, corpul medical, DSP - care, la un moment s-a pierdut, nu a mai existat, s-au terminat anchetele epidemiologice în desfăşurare, la jumătate şi atunci transmiterea a fost comunitară, extinsă, agresivă. Sunt realităţi în teren care, odată cu reaşezarea unor achiziţii de materiale sanitare de protecţie, izolarea la domiciliu, ar trebui ca aceste focare să fie limitate. Un focar mare este unul în care se pierde controlul. Nu suntem nici la Braşov, Arad, Constanţa în astfel de focare".
La finalul discuțiilor, Tătaru, a declarat că a constatat o deschidere și din partea spitalelor private din judeţ privind participarea la tratarea pacienţilor cu COVID-19 în cazul în care va fi nevoie, dar asta și în funcţie de decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă și intrând în contract cu Casa de Asigurări.
"Aveţi spitale de fază unu, fază doi, suport şi de fază trei şi atunci pot interveni şi spitalele campanie, şi spitalele private. În măsura în care va fi nevoie, vor participa şi ele", a menţionat ministrul Sănătăţii.
Cu privire la lipsa din farmacii a unor medicamente, ministrul Sănătăţii a declarat că în cursul acestei săptămâni se va rezolva problema cel puțin a celor necesare persoanelor cu afecţiuni ale glandei tiroide, care de circa două luni reclama că nu-și mai găsesc tratamentul.
"Farmaciile cu circuit deschis îşi au aprovizionare proprie, nu ţin de Ministerul Sănătăţii, rămân de producătorii şi distribuitorii cu care noi avem discuţii să aducă pe piaţa românească în continuare medicamente. Noi, prin UNIFARM, facem achiziţiile primordiale pentru coronavirus, secundare pentru celelalte - Euthyrox, Metformin pentru spitale şi pentru programe de sănătate. În condiţiile în care piaţa europeană şi sud-asiatică - India şi China, care asigurau materie primă - va ieşi din această situaţie în care se află, bănuiesc că vor fi şi pe piaţa românească mai multe. În acest context, noi încercăm în momentul acesta pentru spitale, pentru programe de sănătate să asigurăm acel necesar de medicamente. Secundar, când vor veni aceşti distribuitori vor merge şi vor onora şi contractele pentru farmaciile cu circuit deschis", a explicat Tătaru.