Mircea Geoană: „Modelul școlii profesionale duale Kronstadt de la Brașov ar trebui replicat și în alte zone ale țării”
Oficialul a vizitat astăzi și Aerotec, fabrica grupului care produce componente pentru Airbus.
Articol de Camelia Vlad, 17 Iunie 2024, 16:17
Modelul școlii profesionale duale Kronstadt de la Brașov ar trebui replicat și în alte zone ale țării, chiar și la nivel universitar, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
„Este un model și un experiment de mare succes și care cred că poate fi extins, adaptat, extrapolat la un nivel mult mai larg la nivelul țării. E adevărat că acest cosistem de industrie, școală, autorități locale din Brașov este poate greu de replicat în alte părți. Există un spirit comunitar mai dezvoltat la dumneavoastră. Am încercat să vorbesc și cu profesorii și cu companiile care contribuie la succesul acestei școli de educație duală, pentru a putea să vedem cum am putea să extindem mai energic acest model, inclusiv cu un traseu către învățământ dual universitar”, a declarat Mircea Geoană.
Oficialul a vizitat astăzi și Aerotec, fabrica grupului care produce componente pentru Airbus, unde a declarat că, în condiţiile actuale de securitate, România este invitată şi obligată să joace în liga mare a industriei aeronautice europene: „România are potențial ingineresc și de talent, și de eficiență, cum am văzut și în fabrica dumneavoastră și sper ca aceste planuri de investiții suplimentare din partea concernului să se concretizeze. Știu că există un dialog între autoritățile române și conducearea de la Toulouse. (... ) Ar însemna locuri de muncă bine plătite, ar însemna stabilizarea talentului aici în România și ar însemna și o economie românească mai competitivă”.
La rândul său, directorul general al unității de la Brașov, Ionel Grosu, a subliniat că fabrica are nevoie de suport din zona guvernamentală şi politică: „Important este să credem că putem și avem resursele și oamenii necesari cu care să trecem la nivelul următor. Apoi, cu suport și din zona politicului, și din zona guvernului, vom putea construi acest capitol important în istoria Airbus. România trebuie să o aducem acolo unde sunt și cele patru țări formatoare”.
Fabrica de la Braşov face parte din concernul european franco-germano-spaniolo-britanic EADS, care produce echipament aeronautic inclusiv pentru industria de apărare europeană.