Nivel de alertă ridicat în spitalele brașovene
O infirmieră de la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie și alta de la Spitalul de Boli Infecțioase Brașov au fost depistate în ultimele zile cu virusul Covid-19, dar care s-au îmbolnăvit în afara unităților medicale, după cum au arătat anchetele epidemiologice.
23 Aprilie 2020, 12:18
O infirmieră de la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie și alta de la Spitalul de Boli Infecțioase Brașov au fost depistate în ultimele zile cu virusul Covid-19, dar care s-au îmbolnăvit în afara unităților medicale, după cum au arătat anchetele epidemiologice.
La Maternitatea din Brașov s-au făcut 700 de testări în ultimele două săptămâni, pentru toate pacientele internate și pentru tot personalul. În ceea ce privește cadrele medicale, s-au făcut câte două testări: una la intrare în tură, iar cea de-a doua la ieșire din tură. Infirmiera, asimptomatică, a fost testată pozitiv la intrarea în tură.
Directorul DSP Brașov, dr. Andrea Neculau, confirmă această situație: "Cei de la Maternitate s-au organizat foarte bine încă de la începtul epidemiei. Rulează personalul, timp de două săptămâni acasă și alte două săptămâni lucrează. Înainte de revenirea la serviciu este organizată o testare clinică. Cu această ocazie a fost identificată o persoană și, practic, măsurile au fost luate în consecință, respectiv, persoana este internată, iar contacții direcți sunt izolați la domiciliu".
Șefa DSP Brașov consideră că în spitalele în care se respectă nivelul de alertă ridicat nu sunt probleme majore, iar personalul medical și auxiliar este mai protejat.
"Acolo unde se poartă echipamentele de protecție maximală și se respectă toate regulile de protecție, personalul medical nu este infectat. Am identificat, de exemplu, la Spitalul de Boli Infecțioase o singură infirmieră, cu ocazia unui screening. Deci, acolo unde se respectă măsurile de protecție, riscul este scăzut pentru personalul medical, cu toate că este expus", a spus dr. Andrea Neculau.
Sursa citată a declarat că va ridica nivelul de alertă în toate spitalele, prin purtarea echipamentului de protecție pe tot parcursul programului, nu doar atunci când personalul interacționează cu pacientul.
"Noi vom ridica nivelul de alertă la toată lumea, ca să nu mai permitem breșe, așa cum am avut în săptămânile trecute. Acest lucru înseamnă purtarea echipamentului de protecție inclusiv pe timpul pauzelor și respectarea distanțării sociale. Practic, suntem cu arma la picior tot timpul. Nu avem voie să scădem deloc nivelul de alertă", a adăugat șefa DSP Brașov.
Despre o relaxare a măsurilor restrictive nu se va putea vorbi decât după "efectul paști", consideră dr. Andrea Neculau. Momentan, epidemia la Brașov, ca și în țară, este "contenită", din punctul său de vedere, spitalele nefiind copleșite din cauza cazurilor grave, așa cum se întâmplă în alte țări.
De altfel, potrivit informațiilor primite astăzi de la DSP Brașov, în ultimele două zile, din Spitalul de Boli Infecțioase Brașov au mai fost externați șapte pacienți COVID-19, vindecați - două femei și cinci bărbați. Astfel, numărul celor vindecați la Brașov se ridică la 70.
Recomandare: fișierul audio atașat - un amplu interviu pe această temă cu șefa DSP Brașov, dr. Andrea Neculau.