Non-urgențele medicale pot fi rezolvate la medicul de familie, reamintesc specialiștii
Lista de așteptare pentru investigații medicale suplimentare se poate întinde și pe 2-3 luni, la Spitalul de Copii din Brașov. Doar în cazurile cronice sau care nu reprezintă o urgență se poate întâmpla, spun reprezentanții spitalului.
Articol de Camelia Vlad, 10 Aprilie 2024, 15:49
Mulți copii consultați în ambulatorul Spitalului de Copii, dacă au nevoie de investigații medicale suplimentare, cum ar fi cele prin metode imagistice, sunt puși pe lista de așteptare care se poate întinde pe 2-3 luni.Este una dintre sesizările primite la redacția Radio România Brașov din partea unor părinți.
„Doar în cazurile cronice sau care nu reprezintă o urgență se poate întâmpla”, răspunde purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Mircea Albean:
“În mod normal, din câte știu, colegii mei nu trimit pacienții să facă nici analize, nici investigații și nici tratamente contra cost. Sigur că sunt pacienți - și e firesc, nu acoperim suficient de repede serviciul sau nevoile lor - și atunci oamenii, dacă vor mai repede, se duc în privat. «Domnule, dar pot să mă duc dacă plătesc?» Păi dacă plătești, da. Contra cost se fac mai repede, se găsesc mai ușor locuri la analize și merge mai repede. Dar indicația noastră NU este să-i trimitem în privat”.
Pe de altă parte, dr. Marcel Albean atrage atenția asupra faptului că la Urgențe vin mulți pacienți care ar putea să-și rezolve unele probleme medicale în cabinetele medicilor de familie:
“Existând un număr limitat de medici, de personal, trebuie o programare, trebuie o ordine. Oamenii s-au obișnuit în timp să aglomereze serviciile de urgență și nu se face față. Sigur că dacă vine cu un copil bolnav, nu poți să-l dai pe ușă afară până nu vezi ce are. Deci trebuie să-l dezbraci, să-ți dai seama dacă e o urgență reală sau nu e. Corect ar fi ca pacienții aceștia să se adreseze medicilor de familie, pe urmă să meargă în ambulatorii de specialitate și în urgență să vină doar urgențele grave”.
Aceste aspecte au fost confirmate și printr-un studiu realizat de către medici, profesori și cercetători de pe lângă Universitatea Transilvania din Brașov.
Din datele colectate în 2017, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, timp de 2 săptămâni, au fost analizate aproape 1.300 de prezentări.
Dintre acestea, peste 70% ar fi putut fi rezolvate de medicul de familie.
“Am aflat atunci, într-un mod riguros, că pacienții nu cunoșteau îndeajuns de existența centrelor de permanență din oraș și din județul nostru, centre de permanență care pot degreva urgențele de cazuistică care se prezintă în mod nejustificat, dar și că medicilor de familie le-ar trebui un pic mai multe dotări și un pic mai multe abilități ca să poată să pună diagnosticul pacienților lor, în așa fel încât aceștia să nu se adreseze la UPU, de fapt, în căutarea unui diagnostic”, a spus preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Braşov, dr Andrea Neculau.
La nivelul județului Brașov sunt funcționale 10 centre de permanență și aproape 300 de cabiente de medicina familiei.
Citește și: Nevoie acută de personal medical la Spitalul de Copii