Număr al revistei Astra dedicat istoriei zborului la Brașov
Toate reperele importante din istoria aeronauticii brașovene au fost prinse în acest număr al revistei Astra.
Articol de Sorin Ţîrcă, 19 Aprilie 2024, 19:17
Numărul 1-4 din 2023 ale revistei Astra a apărut cu sprijinul și sub egida Bibliotecii Județene Brașov. Directorul Daniel Nazare a decis să dedice acest număr istoriei aviației brașovene, mai ales că ne aflăm în două momente importante: ne pregătim să sărbătorim un an de la inaugurarea Aeroportului Internațional Brașov Ghimbav și o sută de ani de la deschiderea Întreprinderii Aeronautice Brașov.
Directorul Daniel Nazare a invitat trei personalități să prezinte istoria – mai recentă sau mai îndepărtată – aviației brașovene.
„Este o revistă pe care am urmărit-o de fiecare dată, dar de această dată îmi creează o emoție suplimentară, fiindcă vorbim de zborul de la Brașov. Vreau să îl felicit atât pe Nicolae Pepene, cel care s-a implicat în realizarea acestei ediții, cât și pe Daniel Nazare, directorul Bibliotecii Județene”, a declarat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veștea.
Directorul Bibliotecii Naționale, istoricul Adrian Cioroianu, spune că, fiind în central țării, Brașovul era condamnat să fie o parte importantă a istoriei și prezentului aviației românești.
„Din punct de vedere istoric, industria românească datorează atât de mult Brașovului, încât era inevitabil ca și industria aeronautică să-și aibă unele dintre reperele sale aici. Și sunt bucuros că particip la lansarea unei reviste care retrasează exact acest parcurs istoric al unei idei, această frumoasă idee a omului care prinde aripi”, a punctat istoricul Adrian Cioroianu.
Toate reperele importante din istoria aeronauticii brașovene au fost prinse în acest număr al revistei Astra.
„Cumva, am putea spune că istoria ne de aripi, pentru că avem o tradiție de peste 100 de ani. Fiind o revistă cu o mărime limitată, a trebuit să prezentăm doar reperele importante. Însă putem spune cu mândrie că marele rău național Aurel Vlaicu a fost la Brașov și apoi avem și o personalitate care ține de mândria locală, primul pilot al Transilvaniei de la noi, din Țara Bârsei, Ziegler din Codlea și continuăm cu poate cea mai importantă investiție făcută statul român în industria aeronautică, IAR Brașov”, a menționat și istoricul Nicolae Pepene.
Nu putea fi omis singurul român care a zburat în spațiu, brașoveanul Dumitru Prunariu, o altă mândrie a orașului nostru în domeniul zborului. Paginile revistei cuprind numeroase informaţii, detalii, imagini şi extrase din presa din trecut și reprezintă, practic, o incursiune în preocupările braşovene pentru aviaţie, de la începuturi şi până azi.
Citește și: Motocicleta lui Marcel Butuza, în colecția lui Ion Țiriac