Odihniți-vă bine înainte de a vă urca la volan!
Oboseala la volan reprezintă una din cele mai frecvente cauze ale producerii accidentelor de circulație grave, soldate cu morți și răniți grav, atrag atenția polițiștii.
19 August 2020, 13:46
Oboseala la volan reprezintă una din cele mai frecvente cauze ale producerii accidentelor de circulație grave, soldate cu morți și răniți grav, atrag atenția polițiștii. Oboseala se manifestă prin diminuarea vitezei de reacție, pierderea capacității de concentrare a atenției, deformarea percepției senzoriale, nehotărâre și greșeli decizionale.
Pericolul generat de oboseala accentuată este amplificat de faptul că cei care tind să adoarmă la volan nu fac nici o încercare de a încetini sau de a evita impactul.
„Persoanele cele mai vulnerabile sunt: cei care conduc noaptea, șoferii care conduc vehicule comerciale pe distanțe lungi, tinerii fără experiență sau cei care suferă de tulburări de somn. Semnele evidente de instalare a oboselii sunt: apariția problemelor de concentrare; căscat frecvent și încețoșarea vederii; plictiseala și incapacitatea de a-și aminti ultimii kilometri parcurși; senzația de amorțire a gâtului care permite capului să cadă înainte și înapoi; incapacitatea de a păstra direcția, atingând marcajele rezonatoare ce delimitează sensul de mers, variații nejustificate ale vitezei de deplasare”, a spus purtătorul de cuvânt al Poliției Brașov, comisar șef Alina Ivan.
Deși recunosc apariția acestor semne specifice, mulți șoferi continuă să conducă, sperând că se pot autocontrola și pot evita adormirea la volan.
„Nevoia de a dormi este unul dintre instinctele umane cele mai puternice.Să nu contați pe cofeină, băuturi energizante sau pe efectul reconfortant al țigărilor. Oprirea pentru a lua o băutură pe bază de cofeină ar putea ajuta, dar este nevoie de circa 30 de minute pentru ca aceasta să-și facă efectul, motiv pentru care veți fi încă adormiți până la atingerea vârfului de energie”, a adăugat Alina Ivan.
În cazul apariției primelor semne ale oboselii, șoferii sunt sfătuiți să oprească mașina în afara părții carosabile, într-un loc sigur, să doarmă cel puțin 20 de minute, iar când se trezesc, să coboare din mașină și să facă exerciții de înviorare.