Pacienți puși pe drumuri din cauza lipsei de medicamente
Tot mai multe medicamente de strictă necesitate pacienților cu anumite afecțiuni, precum cele tiroidiene sau diabetice, lipsesc de pe rafturile farmaciilor.
10 Octombrie 2020, 15:42
Tot mai multe medicamente de strictă necesitate pacienților cu anumite afecțiuni, precum cele tiroidiene sau diabetice, lipsesc de pe rafturile farmaciilor.
Farmaciștii spun că au ajuns să își petreacă mult timp făcând comenzi justificate către distribuitori, în timp ce zeci de pacienți le calcă pragul zilnic cu rețeta în mână:
„Da, în perioada asta putem vorbi despre o lipsă a unor medicamente în farmacii, în mod special pe afecțiuni diabetice, pe glanda tiroidă. Pacienții se plimbă din farmacie în farmacie și întreabă. Noi facem comenzi justificate aproape zi de zi la distribuitorii de medicamente, unele sunt onorate, unele din păcate nu, dar onorate să spun că sunt undeva la 15%”, a spus farmacistul Ionuț Stratan.
Cauza penuriei la aceste medicamente ar fi importul insuficient în România, spun farmaciștii. Problema nu este nouă și pare că nu-și găsește rezolvare.
„Problema este gravă de la început de an și noi, în loc să avem grija de pacienți - în sensul de a da consiliere și a elibera medicamentul - noi farmaciștii stăm să căutam în depozite și să facem comenzi justificate. Ca să primesc Euthyrox, de exemplu, în farmacie, eu trebuie să iau rețeta compensată a pacientului, să îl introduc într-un tabel și să fac comenzi justificate. Primesc sau nu, că nu primesc tot timpul. Gândiți-vă că o farmacie primește cam 2 cutii, maxim 5 cutii pe lună de Euthyrox. Cu Siofor suntem la fel”, a spus preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Braşov, Mirela Zamfirescu.
Medicamentele ar trebui să existe în țară, conform asigurărilor date de autorități, a adăugat președinta Colegiului Farmaciștilor Brașov. Totuși, se fac eforturi pentru obținerea lor, în primul rând de către farmaciști de la depozite:
„De la minister ni se spune că Euthyrox ar trebui să existe în țară. La Euthyrox să spunem că e o singură firmă care îl produce. Ciudat este la Siofor. Acolo sunt mai mulți producători, nu mulți, dar ar trebui, totuși, să existe mai mult în farmacii”, a adăugat Mirela Zamfirescu.
Produse similare cu aceeași substanță de bază există pe piață, ne-au spus farmaciștii, dar pacienții le resping întrucât vor exact medicamentele recomandate de medici, nu înlocuitori, de teamă că nu vor avea efectul așteptat.
Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii a anunțat că va aduce în ţară, prin Compania Unifarm, două forme ale medicamentului Euthyrox, care, până acum, nu erau comercializate în România, în total 400.000 de cutii. Preţul, valabil până în toamna anului viitor, va fi de aproximativ 21 de lei pentru forma de 75 de mcg, şi puţin peste 27 de lei pentru cea de 125 de mcg.