Pe cărări de munte, doar cu echipament corespunzător
Pericolul de a aluneca și a se accidenta pe munte este mare. De aceea este important pentru fiecare turist să își cunoască limitele. Află sfaturile salvamontistului brașovean Cătălin Petrescu.
Articol de Camelia Vlad, 10 August 2024, 09:10
Muntele este al tuturor, dar este nevoie de cultură montană și echipament corespunzător la fiecare drumeție. Salvamontiștii atrag frecvent atenția asupra acestor aspecte. Cu toate acestea, sunt multe persoane care le ignoră, spune salvamontistul brașovean Cătălin Petrescu.
„Majoritatea nu o face cu rea intenție... Sunt oameni care pur și simplu nu știu, pentru că provenind dintr-o zonă fără munte, cultura lor montană este redusă.”
„Sunt persoane care nici măcar nu-și propun să facă o drumeție, dar văzând instalațiile de transport pe cablu se decid, ad-hoc, să-și cumpere bilete. Aceste bilete sunt achiziționate, de cele multe ori, dus-întors, dar odată ajunși în partea superioară, văzând drumurile forestiere aparent lipsite de pericole și pe ceilalți turiști îndreptându-se către diverse obiective (cabane, puncte de belvedere, vârf), decid și ei să părăsească zonele amenajate din proximitatea stațiilor de transport pe cablu, devenind astfel drumeți de ocazie fără echipament”.
Pericolul de a aluneca și a se accidenta pe munte este mare, adaugă salvatorul montan. De aceea este important pentru fiecare turist să își cunoască limitele, adaugă Cătălin Petrescu.
„Fiecare trebuie să-și cunoască limitele tehnice, fizice sau pe cele impuse de echipament și să înțeleagă că o plimbare pe munte, fie ea și scurtă, nu este aceeași cu o plimbare în oraș, ci poate fi mult mai periculoasă. Și atunci ne întoarcem la întrebarea inițială: ce pot face turiștii neechipați pentru a se putea bucura și ei de frumusețile muntelui. Răspunsul este foarte simplu: să urce și să coboare exclusiv cu instalațiile de transport pe cablu, iar odată ajunși sus să nu mai părăsească peroanele și imediata lor proximitate, pentru că aici vorbim de zone controlate, deci sigure. Astfel, turiștii, chiar și neechipați, se pot bucura în siguranță de ceea ce înseamnă peisaje montane”.