Peste 130 de pompieri vor fi, zilnic, la datorie, în minivacanță
În perioada sărbătorilor prilejuite de Pastele Ortodox și Zilei de 1 Mai- Ziua Internatională a Muncii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Brasov va monitoriza pemanent evoluţia dinamicii din teren, iar, la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităţilor.
Articol de Marian Stoica, 30 Aprilie 2024, 21:06
În zilele următoare, echipajele de pompieri care încadrează 51 de mijloace tehnice sunt pregătite să intervină pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor din medii ostile vieţii.
Răspunsul la urgenţele medicale este asigurat prin intermediul celor 16 echipaje SMURD, care încadrează autospeciale pentru transport victime multiple, ambulanțe de prim ajutor și terapie intensivă mobilă, precum și o ambulanța pentru transport nou nascuti.
Pe linie preventivă, inspectorii de prevenire au derulat activităţi de verificare la lăcaşurile de cult unde se preconizează un aflux mare de participanţi, precum şi la construcţiile destinate cazării persoanelor în incinta mănăstirilor. Astfel de acţiuni au fost efectuate şi la unităţi turistice sau la obiective care desfăşoară activităţi economice în zonele turistice.
Pe timpul verificărilor, inspectorii de prevenire au urmărit aspecte privind dotarea cu stingătoare, menţinerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor electrice şi asigurarea accesului autospecialelor de intervenţie la construcţiile bisericeşti şi hidranţii exteriori.
De asemenea, pompierii brașoveni vor fi prezenţi la slujbele organizate la unele biserici și mănăstiri, pentru acţiuni de supraveghere a respectării măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor şi de asigurare a intervenţiei operative în cazul producerii unor eventuale situaţii de urgenţă.
Pentru diminuarea riscului de incendiu şi reducerea consecinţelor negative care se pot înregistra în perioada manifestărilor religioase cu public numeros, recomandăm slujitorilor bisericii şi credincioşilor să respecte normele specifice de prevenire a incendiilor, astfel:
- Accesul în incinta lăcaşului de cult se va permite în limita capacităţii bisericii/mănăstirii, iar uşile de acces/evacuare se vor menţine în poziţie deschisă, în mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase cu public numeros. În condiţiile unui număr foarte mare de participanţi, se recomandă organizarea slujbelor religioase în aer liber.
- Se va asigura amenajarea unor locuri speciale pentru depunerea lumânărilor aprinse, în timpul slujbelor religioase, în exteriorul lăcaşului de cult şi la distanţe de siguranţă faţă de construcţii, vegetaţie, arbori, etc. (de preferinţă în tăvi metalice umplute cu nisip), şi se va asigura supravegherea lor permanentă.
- Parcarea autovehiculelor persoanelor care participă la slujbele religioase se va face astfel încât să nu fie blocate căile de acces pentru autospecialele de intervenţie sau pentru ambulanțe, în cazul producerii unor eventuale situaţii de urgenţă.
În ceea ce privește minivacanța de 1 Mai, dacă desfășurați activități în aer liber în apropierea pădurilor respectați instrucțiunile de apărare împotriva incendiilor:
- Pregătiți focul pentru prepararea mâncării doar în locuri special amenajate, respectând regulile de prevenire a incendiilor.
- Nu lăsați niciodată focul nesupravegheat, deoarece chiar și o rafală slabă de vânt i-ar putea modifica direcția, îndreptându-l spre vegetație sau transportând scânteile incandescente la distanțe mai mari, în interiorul pădurii.
- Orice început de incendiu observat, trebuie anunțat la numărul unic de urgență 112, pentru a putea fi lichidat de pompieri înainte de a produce pagube materiale sau pierderi de vieți omenești.
Vă asigurăm că pompierii rămân la datorie pentru furnizarea răspunsului prompt la solicitările de sprijin venite din partea cetăţenilor, iar situaţia misiunilor va fi atent monitorizată de Centrul Operaţional Judetean pentru dispunerea măsurilor necesare gestionării eficiente a misiunilor înregistrate la nivel județean.
Pentru siguranţa dumneavoastră şi a celor dragi, manifestaţi un comportament preventiv şi accesaţi sursele oficiale de informare! Fiţi prevăzători şi consultaţi măsurile şi modul de comportare înainte, pe timpul şi după producerea diverselor tipuri de situaţii de urgenţă!
Urmăriţi recomandările noastre, accesaţi platforma naţională de pregătire în situaţii de urgenţă fiipregatit.ro şi descărcaţi gratuit aplicaţia de mobil DSU.