Peste 3700 de infecții respiratorii, la Brașov, într-o săptămână. Recomandările medicilor
În multe cazuri, pacienții sunt copii care au nevoie și de spitalizare.
![Peste 3700 de infecții respiratorii, la Brașov, într-o săptămână. Recomandările medicilor](https://www.radiobrasovfm.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.radiobrasovfm.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F10%2F205176%2F1739202170a1734aa1.jpg&w=960&h=540&c=1)
Articol de Mihaela Chirac, 10 Februarie 2025, 17:26
Stare de alertă epidemiologică în România, de aproape două săptămâni, iar numărul de infecții respiratorii este în creștere și județul Brașov.
În perioada 27 ianuarie – 2 februarie au fost raportate peste 3.700 de cazuri, cu 700 în plus față de săptămâna anterioară. În multe cazuri, pacienții sunt copii și au nevoie și de spitalizare.
Cum facem diferența dintre răceală și gripă ne-a explicat, la Vocea Brașovului, Ciprian Popa, medic specialist boli infecțioase:
Din nefericire am avut și destul de mulți copii, în ultima perioadă, care s-au prezentat, exceptând febra, doar pentru acest lucru, pentru durerile musculare și imposibilitatea de a se deplasa. În principiu, acesta este specificul gripei. Comparativ cu o răceală ușoară, care e frecventă și se suprapune foarte mult peste pacienții cu gripă, cu rinoree, febră sau subfebrilitate, simptome mult mai ușoare, cu dureri de gât.
În acest context, Oana Jarcău, medic specialist pediatru, ne reamintește importanța vaccinării antigripale și care sunt măsurile de prevenție:
Întotdeauna vaccinarea va fi cea mai bună soluție pentru că, totuși, avem șansa să nu mai facem deloc sau să avem o formă foarte ușoară de boală. Mai ales pentru grupele foarte mici de vârstă. Vorbim de copiii sub 3 ani care sunt într-o situație mare de risc. Discutăm și de bebelușii sub 6 luni, care nu pot fi vaccinați și pe aceștia nu-i putem proteja decât vaccinându-i pe cei mai mari, pentru că atunci aceștia nu mai au contact direct cu virusul. Spălatul pe mâini de la vârste foarte fragede, învățatul acestui obicei, ne scutește de multe boli, pentru că micuții își bagă foarte mult degetele în gură. Nu vorbim doar de bebeluși, ci și de copii mai mari care își duc mâna la gură și, inconștient, intră în contact cu tot felul de bacterii și viruși.