Planul investițiilor în managementul deșeurilor, cu bani de la UE, definitivat. Lucrările ar trebui să se încheie în 2023
Un centru de management integrat a deșeurilor, la maxim 30 de kilometri de municipiu, trei centre de colectare a deșeurilor, la care cetățenii să își ducă singuri deșeurile.
20 Mai 2020, 19:20
Un centru de management integrat a deșeurilor, la maxim 30 de kilometri de municipiu, trei centre de colectare a deșeurilor, la care cetățenii să își ducă singuri deșeurile. Sunt doar două puncte din Strategiei de Management Integrat al Deșeurilor - SMID, despre care se discută la Brașov de mai mult timp. Astăzi, autoritățile locale și județene, dar și reprezentanții firmei de consultanță ce lucrează la acest proiect au avut o nouă întâlnire pentru a discuta etapele de parcurs până la depunerea proiectului de finanțare la Uniunea Europeană pentru implementarea acesteia. Ce are de făcut municipiul Brașov, în acest plan, explică primarul George Scripcaru.
„Să identificăm 2 - 3 amplasamente pentru depozitare de deșeuri în regim voluntar în așa fel încât cetățenii, dacă au ceva acasă, să poată să transporte la aceste centre, de acolo să fie selectate și să fie gestionate. Am mai constatat astăzi că există de analizat o soluție pentru un Centru de Management Integrat identifcat în proximitatea municipiului Brașov”, a spus George Scripcaru, primarul municipiului Brașov.
Acest centru de management va trebui să aibă o stație de tratare mecano-biologică, o stație de sortare, o stație de compost și tratare a bio-deșeurilor. Pe de altă parte, însă, investiția într-un nou depozit ecologic la Brașov trebuie reanalizată, după cum spun autoritățile.
„Recomandările autorităților, atât a Agenției Naționale de Protecția Mediului cât și a Ministerului Mediului a fost de a se reanaliza această opțiune, având în vedere că depozitul existent în acest moment, depozit ecologic la nivelul municipiului Brașov, are doar 31% suprafață ocupată din capacitatea proiectată, iar reglementările legale ne spun că de abia la 75% grad de ocupare putem demara construcția unui depozit nou”, a spus Toaso Imelda, vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov.
Proiectul ar putea fi depus la finanțare până la sfârșitul anului, dacă studiul de fezabilitate va fi gata până în septembrie. O finanțare de aproximativ 100 de milioane de euro accesați.
„În urma aprobării acestui plan practic se poate definitiva proiectul și transmite spre aprobare la finanțator, la Ministerul Fondurilor Europene. Procedura de mediu durează cam 6 luni. În această perioadă noi vom pregăti studiul de fezabilitate, așteptăm acuma de la Unitățile Administrativ Teritoriale să identifice terenurile unde vor fi amplasate noile investiții ale proiectului, după care definitivăm studiul de fezabilitate și, undeva spre sfârșitul anului, sperăm să depunem proiectul la minister”, a spus Băican Marius, reprezentant al firmei de consultanță.
Termenul pentru finalizarea lucrărilor este 2023, astfel încât în 2024 sistemul să fie funcțional la capacitate maximă.