Un nou corp de clădire pentru HOSPICE Casa Speranței
Fundația vrea să crească numărul paturilor pentru pacienții cu boli incurabile într-un nou spațiu, însă, pentru acest lucru are nevoie de finanțare.
Articol de Adina Chirvasă, 05 Februarie 2025, 16:55
Banii ar putea veni din fonduri nerambursabile, iar conducerea Fundației s-a întâlnit miercuri cu reprezentanții autorităților publice locale și județene pentru a pune bazele unui parteneriat.
Director general Hospice „Casa Speranței”, Mirela Nemțanu, a declarat:
”Ne gândim să mai facem încă un corp de clădire în care să putem ajuta și mai mulți pacienți. De ce? Pentru că presiunea este imensă la nivelul nevoiei de paliație. Conform calculelor făcute, la nivelul municipului Brașov, ar trebui să avem undeva la 100 de paturi de internare pe paliație, ceea ce nu există, la Hospice avem undeva la 20 de paturi. Scopul discuției este să găsim o formă de parteneriat în care municipiul să ne ajute cu oferirea terenului pe care noi să putem construi un nou corp de clădire”.
Ministerul Sănătății a lansat deja un apel de proiecte de finanțare nerambursabilă pentru investiții în clădiri în care sunt oferite servicii de reabilitare, paliaţie şi spitalizare pentru boli cronice.
”Este ceea ce am discutat încă din perioada anului trecut. Ei funcționează pe un amplasament care este cedat de către municipiul Brașov ca și folosință gratuită. Necesită o extindere a corpului de clădire în vecinătate, adică în incinta curții Spitalului Mârzescu. Suntem implicați municipiul Brașov, Consiliul Județean și Hospice Casa Speranțe, în așa fel încât să găsim o soluție cadastrală, una urbanistică, să extindem acest corp de clădire, să dăm posibilitate celor care lucrează acolo să aibă condiții îndeplinite, mai multe și mai bune decât până acum, dar și pacienților, care, din păcate, sunt foarte mulți. Este posibilă și accesarea unei finanțări pe o axă de finanțare europeană și e bine să ne grăbim”, a spus primarul municipiului Brașov, George Scripcaru.
Parteneriatul HOSPICE Casa Speranței cu autoritățile locale trebuie aprobat de Consiliul Local, dar și de cel Județean.
”Apreciem extrem de mult prezența în zona medicală a celor de la Hospice Casa Speranței, care în decursul timpului au rezolvat foarte multe probleme pe partea de paliație și, în felul acesta, putem spune că a degrevat o parte din responsabilitățile care au fost la nivelul județului Brașov. Ne propunem ca prin acest parteneriat și prin experiența pe care au acumulat-o în toată această perioadă să progresăm, să aplicăm pe mult mai multe oportunități de finanțare din fonduri europene și, în același timp, să creăm servicii integrate la nivelul sistemului medical din județul Brașov, în așa fel încât pacienții să poată avea astfel de oportunități”, a explicat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.
Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 30 aprilie.
Hospice este cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii de paliație pacienților cu boli incurabile.
În cei 33 de ani de existență, Hospice a adus alinare și speranță pentru aproape 50.000 de copii și adulți cu boli incurabile.
Citește și: România participă la cea de-a șaptea ediție a Jocurilor Invictus