Poliția Brașov dezminte informația "Brașovul cel mai periculos județ din România, cu coeficient de criminalitate ridicat"
Având în vedere apariția în spațiul media a unor referințe precum - "Brașovul cel mai periculos județ din România, cu coeficient de criminalitate ridicat", Compartimentul de Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov este abilitat să comunice următoarele:
Articol de Radio România, 18 Ianuarie 2025, 20:42
În conformitate cu prevederile art. 2 din Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, ministerele și celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, regiile autonome, companiile și societățile naționale, institutele naționale de cercetare-dezvoltare, societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de natura capitalului social, precum și alte organizații care dețin bunuri ori valori cu orice titlu, denumite în prezenta lege unități, sunt obligate să asigure paza acestora.
Adoptarea acestor măsuri de pază se realizează în baza unui document denumit analiză de risc și se efectuează de unitate prin structuri de specialitate sau prin experți abilitați, care dețin competențe profesionale în calitate de evaluator de risc la securitatea fizică.
Astfel, prin analiza de risc la securitatea fizică se determină riscul și măsurile necesare aplicabile pentru încadrarea riscurilor de securitate la niveluri acceptabile.
În conformitate cu prevederile Instrucțiunilor M.A.I. nr. 9 din 2013 privind efectuarea analizelor de risc la securitatea fizică a unităților ce fac obiectul Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, act normativ public, la elaborarea analizei de risc sunt luați în calcul doar doi indicatori, cuantificați anual la nivelul Poliției Române, denumiți generic coeficienți de criminalitate, respectiv furturile din societăți comerciale și faptele de tâlhărie.
În concret, la nivelul județului Brașov, în anul 2023, au avut loc 1.081 fapte de furturi din societăți comerciale, iar dintre acestea, 847 (aproape 80%) au avut loc prin metoda furtului de pe raft, fapte fără o complexitate în planificare, cu un grad de periculozitate scăzut și un prejudiciu redus.
În cazul acestor fapte, toți autorii au fost prinși imediat după consumarea faptei și au ajuns în custodia polițiștilor pentru continuarea cercetarilor.
În ceea ce privește faptele de tâlhărie, în anul 2023 au fost comise 102 fapte, autorii fiind, în majoritatea cazurilor, identificați și trași la răspundere penală.
Având în vedere cele expuse, rezultă un aspect evident, și anume că cei doi indicatori luați nu reflectă, sub nicio formă, nivelul total de criminalitate (cu titlu de exemplu siguranță stradală, criminalitatea contra persoanei sau a patrimoniului) și gradul de siguranță resimțit de locuitorii unei comunități, ci, în mod evident, vizează un domeniu specific, cu un segment restrâns, cel al pazei bunurilor unui operator economic.
Prin urmare, concluzia conforma căreia Brașovul este unul dintre cele mai periculoase județe din România este complet eronată.
Astfel, în ansamblul măsurilor de siguranță percepute de societatea civilă, Județul Brașov se bucură de statutul de a fi unul dintre cele mai sigure județe din România, statut la care ne-am adus aportul din plin, în calitate de principală instituție însărcinată cu asigurarea climatului de ordine publică din județ.
Concluziile acestui statut sunt realizate de organisme independente de instituția noastră, sens în care dorim reliefăm câteva dintre acestea:
- un clasament publicat pe baza unor date internaționale - Numbeo, care plasa, în anul 2023, Brașovul pe locul 54 în lume în ceea ce privește siguranța locuitorilor (al treilea cel mai sigur oraș din România);
- un studiu dat publicității de Storia, care plasează Brașovul, în anul 2024, pe primul loc în topul orașelor din România unde locuitorii se simt cel mai în siguranță.
Aceste date sunt rezultatul direct al unor eforturi continue de asigurare a unui climat de siguranță pe raza județului, precum și de creștere a eficacității măsurilor de prevenire și aplicare a legii implementate.
Județul Brașov continuă astfel să își consolideze reputația de destinație sigură pentru locuitorii săi, cât și pentru cei care aleg sa ne viziteze.
Prin măsurile de siguranță pe care Poliția Brasov le ia în permanență, vrea să îi asigure pe toți cetățenii județului Brașov, cât și pe cei din mediul economic sau turistic, că toate aceste activități specifice polițienești de identificare și prindere a celor aflați în sfera încălcarilor legii, duc la menținerea unui climat optim de ordine și siguranță publică.
Totodată, Poliția Brașov își exprimă ferm angajamentul luat în sprijinul populației și îndeamnă ca fiecare încălcare a legii să fie imediat sesizată, pentru tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați.
Citește și: Media4Youth, proiect axat pe educația jurnalistică și civică a tinerilor liceeni