Povestea costumului popular din zona Banatului, prezentată la Brașov
O poveste a costumului popular din zona Banatului de câmpie în 23 de ansambluri vestimentare, atât bărbătești, cât și femeiești, plus alte artefacte speciale.
Articol de Adina Chirvasă, 22 Iunie 2024, 16:08
Este vorba despre expoziția „Firul de aur al tradiției”, vernisată vineri seara, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, în prezența lui Marius Matei, care a strâns o colecție impresionantă, de peste 3.500 de obiecte tradiționale, inclusiv unelte și obiecte de uz casnic din această zonă.
Bazele colecției au fost puse în urmă cu 20 de ani, dar este, în fapt, continuarea unei idei conturate de către străbunicul său, născut la 1900.
Colecționarul Marius Matei ne-a spus:
”Acest străbunic al meu mi-a atras mai mult atenția spre cultura bănățeană și am descoperit-o pe străbunica mea și pe bunica mea ca 2 maisturițe iscusite care produceau, la comandă, astfel de costume. Costumele bănățene strălucesc într-un mod aparte și asta datorită faptului că Banatul și-a dezvoltat drumurile comerciale puțin mai diferit decât restul regiunilor din țara noastră. Noi am făcut parte din Imperiul Otoman, apoi Imperiu Habsburgic, iar mai târziu sub Imperiul Austro-Ungar, iar toate aceste lucruri au adus în piețele din părțile bănățene cele mai frumoase mătăsuri, cele mai fine bumbacuri, cele mai strălucitoare fire, iar femeile din acest colț de țară s-au răsfățat cu astfel de costume”.
Costumele datează din perioada 1870 – 1940 și sunt bogat ornamentate, cu broderii cusute cu multă migală și de o valoare inestimabilă.
Reprezintă subzone etnografice din Banatul de câmpie precum Timișoara, Lugoj, Buziaș, Valea Mureșului.
Managerul Muzeului de Etnografie Brașov, Alexandru Stănescu:
”Expoziția este ca un fel de paralelă între două comunități harnice și prospere din sudul Transilvaniei și din zona Banatului. Am încercat să aducem această expoziție la Brașov pentru ca brașovenii să nu fie nevoiți să se deplaseze în alte părți pentru a vedea toate aceste lucruri. Sperăm ca în viitor să extindem această colaborare”.
Expoziția poate fi vizitată până în 18 iulie, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.