„Povești africane”, pentru elevi din patru școli brașovene
Aproape 300 de elevi de clase primare, din școlile 3, 8, 11 și 12, vor urmări spectacolul „Povești africane”, o producție BIS Teatru Sibiu.
Articol de Adina Chirvasă, 19 Septembrie 2024, 14:21
Basme românești și basme africane. Le vor compara copii din patru școli brașovene, în cadrul proiectului Unitate în diversitate - Basme românești și africane, inițiat de Asociația INTERAKT ARTS.
Concret, în 26 și 27 septembrie, aproape 300 de elevi de clase primare, din școlile 3, 8, 11 și 12, vor urmări spectacolul „Povești africane”, o producție BIS Teatru Sibiu, în regia lui Bogdan Sărătean.
În distribuție, pe lângă Andrada Grosu, va fi și o actriță de origine ugandeză.
“Spectacolul are la bază un basm african, povestea fetiței Nsangi și a cimpanzeului flămând, un basm care poate fi corelat cu Capra cu trei iezi, de Ion Creangă sau cu Scufița Roșie, de Frații Grimm. Proiectul are și o dimensiune interactivă, deoarece prin atelierele care vor urma prezentării spectacolului, copiii vor învăța lucruri noi despre cultura africană, vor identifica similitudini între basmul prezentat și alte basme de pe continentul european și, de asemenea, vor fi încurajați să imagineze, în zilele ce vor urma, propriile povești sau desene cu specific local, pornind de la experiența pe care au trăit-o ca spectatori”, a explicat PR managerul proiectului, Anda Ioniță.
Într-o a doua etapă a proiectului, echipa va colecta creațiile copilului și pe baza lor va plăsmui un nou basm, care să vorbească despre importanța prezervării patrimoniului și a deschiderii spre nou și spre diversitate.
Basmul nou va fi disponibil online, scris și audio, și va fi făcut public în octombrie, la încheierea oficială a proiectului, când va fi și ultima reprezentație a spectacolului „Povești africane” pentru publicul larg, cu intrare liberă, la Apollonia.