Premieră medicală la Brașov
Viața unui pacient în vârstă de 63 de ani, cu grave probleme la inimă, i-a fost salvată prin intermediul unei proceduri realizate la Brașov, în premieră națională în rândul spitalelor private din România.
Articol de Camelia Vlad, 18 Noiembrie 2024, 15:08
Reprezentanții unității spitalicești cu profil cardiologic au explicat că intervenția a fost necesară ca urmare a deteriorării defibrilatorului pe care îl avea implantat de mai multă vreme, ceea ce i-a pus viața în pericol. Pacientului i s-a rupt sonda dispozitivului care ajută ca impulsurile electrice primite de la defibrilatorul implantat să corecteze sau să stimuleze activitatea inimii astfel încât pacientul să poată duce o viață decentă.
Intervenția a constat în scoaterea sondei cu probleme și înlocuirea acesteia cu una nouă.
Echipa medicală a fost formată din conf. dr. Horia Roșianu – medicul din România care a realizat cele mai multe proceduri de extragere a sondelor, susțin de reprezentanții spitalului, alături de dr. Sorin Micu, medic primar cardiolog cu experiență în domeniul dispozitivelor implantabile.
Acesta din urmă a declarat că, dacă nu se apela la această procedură, următorul stop cardiac i-ar fi fost fatal pacientului:
”Avea un sistem implantat, un defibrilator tricameral, pe partea stângă, respectiv un sistem de modulare de contractilitate pe partea dreaptă, deci ambele părți erau ocupate de câte un dispozitiv, iar, în timp, sonda defibrilatorului s-a rupt, ceea ce îl punea în situația în care următorul stop cardiac i-ar fi fost fatal, pentru că aparatul n-avea cum să reacționeze printr-o sondă ruptă. Singura modalitate de rezolvare în acest caz era extragerea sondei problematice și plasarea în aceeași ședință, pe locul rămas liber, a unei noi sonde”.
În România, mii de pacienți cu boli cardiologice beneficiază de implantare a sistemelor de stimulare cardiacă și a defibrilatoarelor, pentru o îmbunătățire semnificativă a speranței de viață și a calității vieții, în ciuda unor suferințe serioase ale inimii.