Prima duminică după Paște: Duminica Tomii. La Brașov a fost anulată Parada Junilor
Prima duminică după Paște, Duminica Tomii sau Paștele Mic, este dedicată, în Calendarul Ortodox, Apostolului Toma, cel care nu a fost prezent în seara Învierii Mântuitorului.
25 Aprilie 2020, 15:25
Prima duminică după Paște, Duminica Tomii sau Paștele Mic, este dedicată, în Calendarul Ortodox, Apostolului Toma, cel care nu a fost prezent în seara Învierii Mântuitorului. Apostolul Toma s-a îndoit de veridicitatea celor mărturiste de apostoli spunând că nu va crede decât în momentul în care va vedea semnul cuielor, va pune degetul pe urmele lăsate de acestea pe mâinile şi picioarele Mântuitorului, iar cu mâna să atingă coasta Mântuitorului.
„După opt zile, ucenicii Săi erau iarăşi în interiorul camerei, şi Toma împreună cu ei. Şi a venit Iisus, uşile fiind încuiate, şi a stat în mijloc şi a zis: «Pace vouă!» Apoi i-a zis lui Toma: «Adu-ţi degetul tău încoace; şi vezi mâinile Mele; şi adu-ţi mâna ta şi pune-o în coasta Mea; şi nu fi necredincios, ci credincios!» Raspunzând Toma, I-a zis: «Domnul meu şi Dumnezeul meu!» Iisus i-a zis: «Pentru că M-ai văzut, ai crezut; fericiţi cei ce au crezut fără să fi văzut!»” (Ioan 20, 19-29).
La Brașov, ziua este cunoscută pentru tradiționala Paradă a Junilor şi manifestarea obiceiurilor pe care aceştia le-au moştenit din timpuri străvechi, una dintre cele mai spectaculoase tradiții din țara noastră. Prima atestare documentară a paradei este în anul 1728.
Anul acesta, parada a fost anulată din cauza pandemiei de coronavirus. Cu o istorie de sute de ani, junii au mai fost opriți să intre în cetatea Brașovului doar de două ori până acum. Un an, la Revoluția lui Tudor Vladimirescu, și încă 15 ani imediat după al Al Doilea Război Mondial, după un decret la Anei Pauker.
În Calendarul Popular, ziua este dedicată sufletului morților și este cunoscută în unele zone ca Paştele Blajinilor, care coincide cu Duminica Tomii sau care este sărbătorit, în funcție de zonă, în lunea de după Duminica Sfântului Apostol Toma. Potrivit credinței populare, este bine ca în această zi să nu se facă treburi prin casă sau la câmp. Se spune, de asemenea, că nu este bine să te cerți sau să arunci vorbe de ocară sau să îi vorbești de rău pe cei care nu mai sunt. În această zi, oamenii merg la cimitir, rugându-se împreună cu preoţii, în slujbele de pomenire, pentru sufletele celor răposaţi, bucurându-se totodată de Învierea Mântuitorului. Se dau de pomană mai ales ouă roşii, pască şi cozonac, adică cele specifice Paştelui. Vă reamintim, însă, că în această perioadă, toate slujbele Bisericii Ortodoxe Române se fac doar în biserici, fără credincioşi.