Prima grădiniță cu grădină botanică și senzorială a obținut avizul comisiei de circulație
Grădinița de pe strada Ioan V. Socec va fi una dintre cele mai mari din Brașov, cu 240 de locuri. Proiectarea și lucrările vor începe după finalizarea etapei de avizare.
Articol de Marian Stoica, 27 Iunie 2024, 16:19
Este vorba despre a treia grădiniță construită în cadrul celui mai ambițios program din România de dezvoltare a infrastructurii educaționale preșcolare, respectiv construirea a 8 grădinițe și 5 creșe.
Grădinița face parte din campusul preșcolar amenajat pe trenul fostului depou de tramvaie, alături de o creșă, și va fi una dintre cele mai mari din Brașov, cu o capacitate de 240 de locuri, și prima care va dispune de o grădină botanică, precum și de o grădină tactilă.
Totodată, va asigura și facilități pentru copiii cu deficiențe de vedere: marcaje tactile de ghidare, indicatoare scrise în limbaj Braille, treceri dintr-o încăpere în alta fără prag.
Investiția constă în construirea unui grădinițe cu program prelungit, având o capacitate de 216 – 240 de locuri, distribuite în 12 săli la nivelul parterului și al etajului.
În fiecare grupă vor fi 8-20 de copii, cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani.
Din punct de vedere structural, investiția este compusă din:
- corp de clădire pe demisol parțial, parter și etaj;
- bucătărie și spațiu pentru luat masa;
- loc de joacă;
- teren de sport descoperit;
- amenajări peisagistice ce constau în grădină botanică (jardiniere/bacuri speciale din lemn de diferite dimensiuni, în vederea multiplicării materialului dendro-floricol) și grădină senzorială (alei din diferite tipuri de materiale: pietriș, coajă de copac, lemn în diferite forme susținute conceptual de diferite plante perene, pentru a stimula simțurile tactile ale utilizatorilor);
- spații verzi și alei pietonale.
Termenul maxim pentru finalizarea lucrărilor este de 24 de luni, din care etapa de proiectare este de 6 luni, iar execuția lucrărilor poate fi realizată în 18 luni.
Valoarea lucrărilor de proiectare și construire este de 15.615327,5 lei fără TVA, fondurile fiind asigurate de la bugetul local.
Celelalte hotărâri avizate de Comisia de Circulație în ședința de astăzi:
- Solicitarea pentru "modificare PUD aprobat cu H.C.L. nr. 392/30.05.2023 – construire locuință P+E" – la adresa Str. Fagurului nr. 4C – faza P.U.D
- Extindere corp C1 existent pentru clădire birouri cu spațiu comercial la parter în regim P+2E; schimbare destinație C1 și C2 din magazii și garaj în spațiu comercial și birouri; recompartimentări corpuri existente C1 și C2; refațadizare corpuri C1 și C2 – la adresa Str. Nucului nr. 32 – faza D.T.A.C.
- construire imobil locuințe colective – la adresa Str. Pictor Ștefan Luchian nr. 34 - faza D.T.A.C.
- etajarea construcției existente cu remodelarea accesului la nivelele existente. Redimensionare ferestre și creare goluri noi pentru ferestre la nivelele existente (demisol si parter). creare terase la demisol. Anveloparea constructiei – la adresa Str. Bisericii Române nr. 86 D – faza D.T.A.C.
- montare limitatoare de viteză Str. Bobului, amenajarea locurilor de parcare pe partea dreaptă și amplasarea indicatoarelor OPRIREA INTERZISĂ pe partea stângă – tronson de Str. Petru Rareș nr. 9 – 11,
- amenajare marcaj la sol X, montare stâlpi opritori – Str. Sarmisegetuza – Str. Carpaților
- amenajare trecere pentru pietoni, cu accesibilizare pentru persoanele cu dizabilități – Str. Ștefan Baciu intersecție cu Str. Ioan Ursu
- montare oglindă rutieră și limitator de viteză – Str. Christian Pomarius intersecție cu Str. Ioan Popasu
- construire pensiune, împrejmuire – la adresa Str. Valea Lungă f.n. - faza P.U.D.
- construire 2 imobile locuințe colective – la adresa Calea Feldioarei nr. 35A - faza D.T.A.C., cu condiția modificării accesului din Calea Feldioarei și reglementării suprafeței de teren pentru extinderea drumului
- devierea circulației mijloacelor de transport în comun pe sensul Centru – Bartolomeu, de pe Str. Lungă pe Str. De Mijloc – în urma corelării proiectelor ”Amenajare benzi dedicate transportului public în Municipiul Brașov” și ”Calea Verde a Municipiului Brașov – conectarea ariilor majore de teren prin soluții de transport ecologic”